Idén volt az elmúlt hét év legmagasabb januári áramfogyasztása

A hazai összes villamosenergia-felhasználás 4554 gigawattóra (GWh) volt januárban, ez volt az elmúlt hét év legmagasabb januári fogyasztása – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel, legújabb energiastatisztikai riportja alapján.

Az összefoglaló szerint a hazai bruttó villamosenergia-termelés 3292 GWh volt az év első hónapjában, 3,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A megújuló forrásból termelt áram mennyisége az előző év azonos hónapjánál 39,9 százalékkal volt magasabb. A fosszilis alapú termelés 3 százalékkal csökkent az előző év januárjához képest, a nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 0,3 százalékkal emelkedett.

A megújuló energiaforrásból termelt áram legnagyobb részét, 39,9 százalékát a napenergia, 32,9 százalékát biomassza, 18 százalékát pedig szélenergia biztosította – jelezte a MEKH.

Az országos primerenergia-termelés hőértékben kifejezve 45,29 petajoule (PJ) volt januárban, 0,44 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,05 PJ-lal, az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,35 PJ-lal, a nukleáris termelése 0,05 PJ-lal emelkedett. Az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés viszont 0,02 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primerenergia-felhasználás 124,77 PJ volt januárban, 5,73 PJ-lal magasabb, mint egy évvel korábban. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 5,50 PJ-lal emelkedett, míg a megújuló energiaforrásoké 0,24 PJ-lal, az egyéb nem megújuló energiahordozóké 0,02 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A fosszilis energiaforrásokon belül minden energiahordozó felhasználása emelkedett.

A földgáz belföldi felhasználása 55 582 TJ volt, 4,1 százalékkal magasabb az előző év azonos hónapjánál.

MTI

- H I R D E T É S -