Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak márciusban

Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek márciusban a termelői árak a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLS) szerdai jelentése alapján. Éves bázison az áremelkedés mértéke rekordot, havi bázison pedig 16 és fél éves csúcsot ért el.

Márciusban az előző havihoz képest 1,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak a várt 1,1 százalékos emelkedés helyett, és a februári 0,9 százalékos havi emelkedés után.

Havi bázison tizenhat és fél éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak márciusban az Egyesült Államokban.

Éves bázison a termelői árak 11,2 százalékkal emelkedtek márciusban a februári 10,3 százalékos éves áremelkedés után. Elemzők 10,6 százalékos éves áremelkedést vártak márciusra.

A márciusban elért 11,2 százalékos éves áremelkedés a legnagyobb a 12 havi felmérések 2010 novemberi kezdete óta.

Az élelmiszer- és energiaárak nélküli árindex (maginfláció) éves bázison 9,2 százalék lett márciusban a februári 8,7 százalék után. A piac a februárinál alacsonyabb értéket, 8,4 százalékot várt márciusra. Havi bázison a termelői árak élelmiszer- és energiaárak nélkül 1,0 százalékkal emelkedtek márciusban a várt 0,5 százalék helyett, és a februári 0,4 százalékos havi emelkedés után.

MTI
Címlapfotó: Pixabay from Pexels

Hirdetés