Februárban nőtt az ipari termelés az euróövezetben és az EU-ban

Februárban a vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés az euróövezetben és az EU-ban a Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Az euróövezet ipari termelésének mennyisége 2022 februárjában a 0,2 százalékos piaci várakozásoknál jobban, 0,7 százalékkal nőtt havi összevetésben, korrigálva a januári 0,7 százalékos visszaesést.

Az Európai Unióban februárban 0,6 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi bázison a januári 0,6 százalékos havi csökkenés után.

Éves bázison az euróövezeti ipari termelése 2,0 százalékkal emelkedett az euróövezetben és 3,0 százalékkal az EU-ban, mig elemzők 0,8 százalékot vártak.

- H I R D E T É S -

Az ukrajnai háború hatása az ipari termelésre csak a márciusi adatokban jelenik majd meg teljes mértékben.

Februárban a tartós fogyasztási cikkek termelése 2,7 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 1,9 százalékkal, a félkész termékeké pedig 0,9 százalékkal nőtt, míg a beruházási javak termelése 0,1 százalékkal, az energiahordozóké pedig 1,1 százalékkal csökkent.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságai közül havi bázison az ipari termelés Németországban 0,4 százalékkal, Olaszországban 4 százalékkal és Spanyolországban 0,9 százalékkal nőtt, Franciaországban viszont 0,9 százalékkal csökkent. Havi bázison az ipari termelés növekedése februárban Horvátországban 2,7 százalékos, Írországban 2,4 százalékos volt. A legnagyobb csökkenést Szlovéniában regisztrálták februárban, 8,3 százalékkal, Litvániában 3,6 százalék, Máltán 2,7 százalék volt a visszaesés.

Éves bázison az ipari termelés Litvániában volt a legnagyobb, 20,4 százalék. Lengyelországban 17,8 százalékos, Bulgáriában pedig 14,4 százalékos volt az éves növekedés. Az egy évvel korábbihoz képest Írországban csökkent az ipari termelés a legnagyobb mértékben februárban, 14,1 százalékkal. Portugáliában 5,7 százalékos, Máltán 3,5 százalékos volt az éves csökkenés.

Magyarországon az ipari termelés februárban 1,6 százalékkal nőtt havi, és 4,5 százalékkal éves bázison.

MTI
Címlapfotó: Vitaly Vlasov from Pexels