A vártnál kevésbé csökkent márciusban az euróövezeti ipari termelés

Márciusban a várnál kevésbé csökkent az euróövezet ipari termelése az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált előzetes adatai alapján.

Márciusban az euróövezet ipari termelése szezonális kiigazítással 1,8 százalékkal csökkent a februárihoz képest, amikor 0,5 százalékos volt a havi növekedés. Elemzők a ténylegesnél nagyobb, 2,0 százalékos havi csökkenésre számítottak márciusra az euróövezetben.

Az Európai Unió ipari termelése 1,2 százalékkal csökkent márciusban havi bázison, a februári 0,6 százalékos havi növekedés után.

Az ipari termelés legnagyobb havi csökkenését Szlovákiában mutatták ki márciusban, 5,3 százalékosat. Németországban 5,0 százalékos, Luxembourgban 3,9 százalékos volt a havi csökkenés. Az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben, 11,3 százalékkal Litvániában nőtt az ipari termelés márciusban. Észtországban 5,1 százalékkal, Bulgáriában és Görögországban pedig 5,0 százalékkal nőtt márciusban az ipari termelés az előző havihoz képest.

Éves összevetésben az euróövezet ipari termelése márciusban 0,8 százalékkal csökkent, az EU ipari termelése pedig 0,7 százalékkal nőtt. Az euróövezet márciusi ipari termelésének 1,0 százalékos éves csökkenésére számítottak gazdasági szakértők.

Az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 7,3 százalékkal Szlovákiában csökkent márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Írországban 5,5 százalékos, Németországban 4,1 százalékos volt az éves csökkenés. Litvániában viszont 25,9 százalékkal nőtt márciusban az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A második legnagyobb éves növekedést Bulgária érte el 19,1 százalékkal, a harmadik legnagyobbat pedig Lengyelország 17,4 százalékkal.

MTI
Címlapfotó: Tima Miroshnichenko from Pexels