KSH: márciusban 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Márciusban az ipari termelés 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt a termelés. A februárinál 0,1 százalékkal kisebb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mértek, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás – elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt – számottevően, 13,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar termelése 3,0, az energiaiparé 19,2, a csekély súlyú bányászaté 9,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az ipari export volumene 2,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 27 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 18,2 százalékkal visszaesett, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,1 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 11,8, a feldolgozóiparé 12,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az idei első negyedévben az ipari termelés 5,5 százalékkal nőtt. A külpiaci eladások volumene 5,1, a hazai értékesítésé 8,0 százalékkal emelkedett.

MTI
Címlapfotó: Pixabay