Otthonra bejelentett egyéni vállalkozó nem élhet a rezsicsökkentés előnyeivel?

Hamarosan durva rezsiáremelésre számíthatnak kisvállalkozók tömegei – hívta fel a beszerzés.hu szerkesztőségének figyelmét Nagy Attila, a vállalatirányítási rendszereket fejlesztő Számadó Kft. tulajdonosa. 

– Egy kollégánk másodállásban üzleti tanácsadással foglalkozik egyéni vállalkozóként, és székhelye a saját tulajdonú ingatlanába van bejegyezve, azonban a vízmű szolgáltatási szerződését még a vállalkozása indítása előtt magánszemélyként kötötte meg. A napokban kapott egy levelet a helyi közműszolgáltatótól, amelyben a TRV Zrt. jelezte, hogy a magánszemélyekre vonatkozó rezsicsökkentett tarifa helyett, a gazdasági szervezetekre szabott piaci árazást állított be – írta Nagy Attila.

Megkerestük a TRV Zrt-t az üggyel kapcsolatban, a cég megerősítette a levél hitelességét.

Mostanra már több száz ügyfelünknek küldtük ki ezt a levelet – válaszolta a TRV Zrt. megkeresésünkre. A törzsadatkarbantartás során ugyanis felülvizsgálatot végzünk vállalatirányítási rendszerünkben. Amennyiben a felhasználási helyen cégnyilvántartásban bejelentett céget találunk, abban az esetben felszólítjuk a felhasználót az átírási kötelezettségére. Ez most egy kampány jellegű felülvizsgálat, mely hetek óta tart, de a későbbiekben is folyamatosan ellenőrizzük majd a vállalatirányítási rendszerünk adatait.

Május 4-e és június 7-e között összesen 557 új közületi szerződés jött létre, csak az elmúlt héten 66. Az ellenőrzéseknek nincsen vége, így vélhetően az ilyen tartalmú levelek kiküldésének sem. Betűrendi sorrendben vizsgálja meg a szolgáltatási területen található települések felhasználóinak szerződését, most az ABC felénél tartanak. Jelenleg 254 településen szolgáltatja a TRV Zrt. az ivóvizet.

Esetenként valóban előfordulnak visszaélések, de sokszor inkább a jogszabályok ismeretének hiánya miatt van szükség az új, közüzemi szerződés megkötésére. Természetesen amennyiben a felhasználó jelzi és dokumentummal alátámasztja, hogy a felhasználási helyen nem végez gazdasági tevékenységet (már elköltözött, vagy megszűnt a vállalkozás), akkor a vízdíj számításánál továbbiakban is a lakossági tarifát vesszük alapul – írta a szolgáltató.

Felülvizsgálatunk során egyébként a cégnyilvántartást hasonlítjuk össze a vállalatirányítási rendszerünk adataival.

100 ezer kisvállalkozó menekülhet meg

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szintén nyilatkozott a témában: “a mai napon vagy holnap” ki kell adnia egy rendeletet, amely a rezsicsökkentés részletszabályait tartalmazza. Ebben benne lesz, hogy mintegy 100 ezer kisvállalkozó benne marad a csökkentett árú energiaellátásban, vagyis a védett rezsiköltségvetésben.

Címlapfotó: Andrea Piacquadio