Hiányszakmák gondjain segíthet a debreceni nyomdaipari modell

Fontos mérföldkő a munkaerőhiánnyal küzdő nyomdász szakma képzésében az Alföldi Nyomda Zrt. új gyakorlati tanműhelye, amelyet szerdán adtak át Debrecenben – közölte a Nyomda- és Papíripari Szövetség (FEDPRINT) az MTI-vel.

Közleményük szerint az ágazat utánpótlás-problémáit enyhítheti a szövetség által életre hívott, kísérleti fázisban járó, oktatási projekt is, amely akár más hiányszakmák munkaerőgondjait is orvosolhatná.

A közlemény idézi Orgován Katalint, a FEDPRINT elnökét, aki elmondta: a debrecenihez hasonló, korszerűen felszerelt tanműhelyeknek kulcsszerepük van abban, hogy a tanulók naprakész tudással lépjenek be a nyomdász szakma világába, amely ma már egy döntően a digitalizáción alapuló, kreativitást is igénylő pálya.

A szövetség, amelynek tagjai a komplett szakma dolgozóinak mintegy 80 százalékát foglalkoztatják, idén átfogó kutatást végzett a nyomdaipar helyzetéről, amelyből kiderült: a cégek még a szintén aggályos papírhiánynál is jobban tartanak a munkaerő jövőbeni rendelkezésre állásától. A felmérés válaszadóinak mintegy 90 százaléka szerint nem biztosított a munkaerő-utánpótlás, pedig a jelenleg nagyjából 10 ezer főt foglalkoztató szektor akár több ezer munkavállalót is fel tudna szívni azonnal.

Arra is kitértek, hogy az Európai Unió nyomdaiparából 2000 után szűk két évtized alatt 290 ezer fő – a teljes foglalkoztatotti állomány bő harmada – tűnt el, holott a szektor kibocsátási volumene, elsősorban a csomagolóanyagoknak köszönhetően, növekvő tendenciát mutat.

Az ágazat utánpótlás-problémáinak enyhítésére a FEDPRINT kidolgozott egy alternatív megoldást, amely a várakozások szerint akár más hiányszakmák munkaerőgondjait is orvosolhatná. A projekt keretében a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Technikuma – amelynek sok esetben gondot okozott az elegendő számú gyakorlati helyszín biztosítása – diákjai a 11. évfolyamtól nyomdákhoz is mehetnek szakmai gyakorlatra, és nyomdász alapismereteket is tanulhatnak a FEDPRINT által kidolgozott fakultatív tananyag révén. A végzettségük továbbra is mechatronikai lesz, de a megszerzett elméleti tudás és a nyomdákban eltöltött gyakorlati idő alapot biztosít arra, hogy rövid idő alatt nyomdász szakképesítést is szerezzenek.

A projekt az elmúlt félévben pilotjelleggel működött, és mivel az első tapasztalatok nagyon kedvezőek, minden esély megvan rá, hogy a modellt rövidesen országosan is kiterjesszék – olvasható a szövetség közleményében.

MTI
Címlapfotó: andreas160578 from Pixabay 

Hirdetés