Havi szinten csökkent, éves összehasonlításban nőtt az euróövezet és az EU építőipari termelése áprilisban

Csökkent az építőipari termelés áprilisban az euróövezetben és az Európai Unióban havi bázison, ugyanakkor nőtt éves összevetésben.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn előzetes adatként azt közölte, hogy áprilisban márciushoz képest az építőipar termelése 1,1 százalékkal csökkent az euróövezetben, és 1,2 százalékkal esett az EU-ban. Márciusban az euróövezetben és az EU egészében egyaránt 0,1 százalék volt a havi szintű növekedés.

Tavaly áprilissal összevetve az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban is 3 százalékkal nőtt. Márciusban az éves szintű növekedés az euróövezetben 3,4 százalékos, az EU-ban pedig 4,2 százalékos volt.

A 27 tagállamból 10 ország adata még nem ismert. A már rendelkezésre álló adatok alapján áprilisban az építőipari termelés a legnagyobb mértékben Olaszországban nőtt éves szinten, 16,9 százalékkal és Romániában csökkent a legjelentősebben, 8,1 százalékkal. Havi összevetésben Franciaországban jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 1,2 százalékosat, és Szlovéniában a legnagyobb visszaesést, 7,4 százalékosat.

Az Eurostat által közölt adatok szerint Magyarországon éves szinten 3,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés áprilisban, márciussal összevetve pedig 5,9 százalékkal csökkent.

Az építőipari termelés éves átlaga 2021-ben 2020-hoz képest 5,2 százalékkal nőtt az euróövezetben és 4,8 százalékkal az EU-ban.

MTI
Címlapfotó: Gerd Altmann from Pixabay