Minden eddiginél gyorsabban frissülő piaci árakkal akarnak számolni az ERP-t használó döntéshozók

A leépítések és megszorítások helyett a cég működésének optimalizálása látszik a legfenntarthatóbb iránynak most, és többen felismerték, hogy leghatékonyabban a vállalatirányítási rendszeren keresztül lehet megközelíteni a problémát. Az ERP-t használó cégeknél előtérbe került az igény új fejlesztésekre, annak érdekében, hogy több, pontosabb és nem utolsósorban gyorsabban hozzáférhető információ álljon rendelkezésre a hatékonyabb működéshez és a túléléshez vagy a pozíciók erősítéséhez.

Vállalatirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozó cégünket két ügyfelünk is, ilyen irányú igénnyel kereste meg a közelmúltban – mondta el Nagy Attila, a Számadó Kft. tulajdonosa. A műanyagipari termeléssel foglalkozó Ipackchem és az autógumi kereskedelmi és szolgáltató piacon kiemelt szerepet játszó Gumi Profi-Team Kft., más-más megközelítéssel ugyan, de ugyanazt a célt szolgáló fejlesztés mellett döntött válaszul a gazdasági helyzet kihívásaira.

Az Ipackchem Kft.-vel közösen arra kerestünk megoldást, hogy a termelés során használt, de az év elején meghatározott elszámolóár, év közben is kövesse le a folyamatosan emelkedő alapanyag- és energiaköltségeket. A megoldás során egy új eljárást terveztünk, ami a havi anyagfelhasználás könyvelése közben azonosítja azokat a termékeket, amelyek receptúrájában olyan összetevő szerepel, aminek a beszerzési ára a vizsgálat időszakban változott. Ezekre a termékekre a rendszer kiszámolja a megváltozott alapanyag- és energiaköltség alapján az új elszámolóárat. Illetve le is könyveli a korábbi és az új elszámolóár közötti eltérés miatti anyagfelhasználás különbségének az értékét. A rendszer a következő hónapban már az új elszámolóárat fogja bázisnak tekinteni a megtermelt áru készletre vétele során.

A Gumi-Profi Team Kft. esetében, mint minden kereskedelemmel foglalkozó cégnél, nagy jelentősége van a beszerzési árnak. A pontos és gyors árinformáció segít, hogy minél gyorsabban tudjon a gazdálkodó alkalmazkodni a piachoz. Ezért döntött a cég amellett, hogy a havi egyszeri ELÁBÉ könyvelés mellé kidolgozzunk egy olyan eljárást, amelynek a segítségével akár naponta lehet önköltségi árat számolni, így gyorsabban jut információhoz a menedzsment. Ráadásul a korábban használt mérlegelt átlagár helyett súlyozott átlagárat számol a rendszer. Ezzel a módszerrel az átlagár közelebb kerül a napi piaci árhoz, így az optimális értékesítési ár meghatározásához pontosabb adat áll a döntéshozók rendelkezésére.

Az ilyen típusú informatikai fejlesztések a mostani helyzetben is jelentős segítséget nyújtanak minden cég működésében, és a jövőre nézve is kiváló befektetések.

Fotó: Karolina Grabowska