Az ifo német üzleti hangulatindexe a vártnál kevésbé romlott augusztusban

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe a vártnál kevésbé romlott augusztusban az előző havihoz képest a csütörtökön közölt adatok szerint.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) augusztusi üzleti hangulatindexe 88,5 pontra csökkent a júliusi 88,7 pontról, az elemzők 86,8 pontot vártak. Az intézet egyben a júliusi értéket utólag feljebb javította, 88,6 pontról 88,7 pontra.

Az augusztusban elért 88,5 pont a legalacsonyabb havi érték 2020 júniusa óta.

Az aktuális üzleti kondíciókat számszerűsítő mutató értéke a júliusi 97,7 pontról 97,5 pontra csökkent augusztusban, a gazdasági szereplők várakozásait számszerűsítő mutatóé kismértékben, 80,3 pontra csökkent a felfelé módosított júliusi 80,4 pontról. Az aktuális kondíciókra 96,0 pontot, a kilátásokra 79,0 pontot vártak augusztusra a piaci elemzők.

“A vállalatok körében továbbra is nagy a bizonytalanság” – mondta Clemens Fuest, az ifo elnöke. “A gazdasági teljesítmény a harmadik negyedévben valószínűleg zsugorodik” – tette hozzá.

A feldolgozóiparban az index nem változott. Míg a vállalatok valamivel kevésbé pozitívan ítélték meg a jelenlegi helyzetet, a várakozások valamivel kevésbé voltak pesszimisták. A rendelésállomány ismét enyhén csökkent. Különösen a vegyipar számolt be komoly problémákról.

A szolgáltatási ágazatban az üzleti klíma az előző havi erőteljes visszaesés után kissé javult. A vállalatok valamivel jobban értékelték jelenlegi helyzetüket. Várakozásaikat tekintve viszont változatlanul pesszimisták. Bár az idegenforgalomban némileg javult a hangulat, a vendéglátóipar az üzletmenet érezhető romlására számít.

A kereskedelemben a mutató tovább romlott. Egyre kevesebb vállalat számolt be arról, hogy jól megy az üzlet. A várakozások rendkívül pesszimisták. Sok kereskedő dilemma előtt áll. A magas infláció megterheli az üzletmenetüket, így a magasabb költségek miatt aligha tudják elkerülni áraik emelését.

Az építőiparban javult az üzleti környezet. A vállalatok valamivel jobban értékelték jelenlegi helyzetüket. Emellett a következő hónapokkal kapcsolatos pesszimizmus is enyhült kissé. Az ifo magyarázata szerint ipari ellátási lánc szűk keresztmetszetei augusztusban jelentősen enyhültek, de a recesszió még mindig fenyegető közelségben van.

Az ifo gazdaságkutató intézet mintegy kilencezer termelőipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi gazdasági szereplők körében végzett felméréssel havi rendszerességgel állítja össze német üzleti klímaindexét.
https://www.ifo.de/fakten/2022-08-25/ifo-geschaeftsklimaindex-minimal-gesunken-august-2022

MTI
Címlapfotó: Felix-Mittermeier.de from Pixabay

- H I R D E T É S -