A második negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 7,7 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) pénteken.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint éves bázison 7,8 százalékos volt a növekedés, az előző negyedévhez képest pedig 2,2 százalékkal bővült a horvát GDP.

A növekedés gyorsabb volt az előző negyedévinél, amikor 7 százalékos volt az éves gazdasági növekedés. Az idei második negyedév sorrendben az ötödik negyedév volt, amelyben a koronavírus-járvány kitörése óta erősödött a GDP Horvátországban éves összevetésben.

A jelentés szerint az idei második negyedéves gazdasági növekedéshez a GDP összes összetevője hozzájárult. A háztartások fogyasztása 7,7 százalékkal bővült az előző év ugyanezen időszakához képest, gyorsabban, mint az előző negyedévben. Csökkent ugyanakkor az állam fogyasztása, éves szinten 2,2 százalékkal.

Az export 41,9 százalékkal, az import 28,6 százalékkal bővült éves összehasonlításban.

A bruttó beruházások és az állóeszköz-felhalmozás 5 százalékkal nőtt éves szinten, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor a növekedés 7,9 százalékos volt.

A horvát kormány május közepén fogadta el a 2022-es költségvetés módosítását, amelyet egy héttel később a parlament is jóváhagyott.

A kabinet idén 3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,8 százalékos deficittel számol a GDP arányában. A tervek szerint a GDP-arányos államadósság mértéke 2022-ben 3,6 százalékponttal 76,2 százalékra csökken. Zágráb módosította az inflációra vonatkozó előrejelzését is, és 2022-ben 7,8 százalék körüli átlagos éves inflációt prognosztizál, a költségvetésben korábban elfogadott 2,6 százalék helyett.

MTI
Címlapfotó: Ivan Bagić from Pixabay