Országos roadshow-t indított a szakma az építési célú közbeszerzésekről

Az építési célú közbeszerzések szabályszerű lebonyolítása érdekében országos szakmai rendezvénysorozatot indított hét állomással a Közbeszerzési Hatóság, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a rendezvénysorozat célja, hogy a legfrissebb információkat, jógyakorlatokat megosszák az ajánlatkérőkkel és a kivitelezőkkel, a közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberekkel, valamint a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókkal (FAKSZ).

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a debreceni nyitórendezményen csütörtökön a közlemény szerint elmondta: a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kell helyezni az építési közbeszerzések előkészítésére, hiszen ahogyan a gazdaság minden ágazatára, úgy az építőiparra is nagyon erősen hat a nemzetközi és hazai inflációs nyomás, a nyersanyag-, illetve a szakemberhiány.

Az ÉVOSZ kiemelt javaslata, hogy az ajánlatkérő és a nyertes ajánlatadó előre, szerződésben állapodjanak meg az árak jövőbeni változásának közös kezelésében, az árkockázat közös viselésében – hívta fel a figyelmet Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Tavaly több mint 2600 milliárd forint értékben bonyolítottak le építési célú közbeszerzéseket, mely a közbeszerzések teljes volumenének közel kétharmadát jelenti. Idén az első fél évben az építési beruházások értékének részaránya közel 70 százalék volt hozzávetőleg 2000 milliárd forinttal – írták.

A szervezők Debrecen mellett Budapesten, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Székesfehérváron, illetve Zalaegerszegen is tartanak egy-egy rendezvényt.

MTI
Címlapfotó: moerschy from Pixabay 

- H I R D E T É S -