Javult a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban szeptemberben

Javult a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban szeptemberben, az elemzők által vártnál nagyobb mértékben.

A Conference Board nonprofit gazdaságkutató intézet kedden azt közölte, hogy az augusztusi 103,6 pontról szeptemberben 108 pontra emelkedett (1985=100 pont) a fogyasztói bizalmi indexe. Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 104,5 pontra számítottak szeptemberre.

A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója – ami az üzleti és munkaerőpiaci feltételek értékelését összegzi – az augusztusi 145,3 pontról 149,6 pontra emelkedett. A következő fél évre vonatkozó, a jövedelmi, üzleti és munkaerőpiaci várakozásokat számszerűsítő mutató értéke 75,8 pontról 80,3 pontra nőtt.

A Conference Board indexe – a Michigan egyetem hangulatindexével együtt – a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyes fogyasztás az amerikai hazai össztermék mintegy 70 százalékát adja.

A fogyasztói bizalom szeptemberben már a második egymást követő hónapban javult, amihez elsősorban a rugalmas munkaerőpiac és a csökkenő gázárak járultak hozzá – mondta Lynn Franco, a Conference Board gazdasági mutatókért felelős igazgatója. A jelenhelyzeti index az áprilistól júliusig tartó csökkenés után ismét emelkedett. A várakozások indexe is javult a nyári mélypontokhoz képest, de a recessziós kockázatok továbbra is fennállnak. Szeptemberben tovább mérséklődtek az inflációval kapcsolatos aggodalmak, jelenleg az év eleji szinten vannak – mondta Lynn Franco.

MTI
Címlapfotó: Pixabay from Pexels

- H I R D E T É S -