Felére csökkentették német gazdaságkutatók az idei német GDP-növekedési előrejelzésüket

Csaknem a felére csökkentette az idei német GDP-növekedési előrejelzését, jövőre pedig a bruttó hazai termék csökkenésével számol a négy vezető német gazdaságkutató intézet legfrissebb, csütörtökön publikált közös prognózisában.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete, a kieli Világgazdasági Intézet (IfW Kiel), a Hallei Gazdaságkutató Intézet (IWH) és a Leibniz Gazdaságkutató Intézet (RWI) közös prognózisában az idei GDP-növekedést 1,4 százalékra vette vissza a még tavasszal adott 2,7 százalékos növekedési előrejelzésről. A 2023-ra még tavasszal jelzett 3,1 százalékos GDP-növekedést pedig 0,4 százalékos GDP-csökkenésre módosították. A következő évben, 2024-ben előrejelzésük szerint 1,9 százalékos lesz a GDP-növekedés.

A gázellátási válságnak súlyos következményei lesznek a német gazdaságban – áll az indoklásban. A drasztikusan emelkedő gázárak miatt ugyanis a rezsiköltségek is jelentősen megemelkednek, ami a vásárlóerő masszív csökkenéséhez vezet.

A több kedvezőtlen tényező egybeesésével kalkulált forgatókönyv szerint, amely hideg téllel és az energiafogyasztás csökkentésének az elmaradásával számol, a 2023-as bruttó hazai termék 7,9 százalékkal csökkenne, 2024-ben pedig 4,2 százalékos GDP-csökkenésre lehetne számítani Németországban.

A német intézetek meglátása szerint a világgazdaság hanyatlásban van. Az ukrajnai háború és az Oroszország elleni nyugati szankciók felpörgették az energiahordozók inflációját, és Európa, ahol az gázszállításokat csak kis mértékben lehet pótolni, időközben energiaválságba került.

A magas infláció az amerikai jegybankot és számos más központi bankot a monetáris politika szigorítására késztette. Kína pedig szigorú járványvédelmi zárlatokkal korlátozza a gazdasági aktivitást.

Ezek fényében az intézetek arra számítanak, hogy a globális termelési érték idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 1,8 százalékkal nő. Csak 2024-ben valószínű, hogy a növekedés üteme ismét erősebb, 3,0 százalékos lesz. A globális áruforgalom 2023-ban 1,6 százalékkal fog bővülni, kevesebb mint feleannyival, mint az idén.

Az infláció jövőre is nagyon magas marad, különösen az európai országokban, és várhatóan 2024-ig nem csökken észrevehetően.

Az Egyesült Államokban a GDP az idén 1,6 százalékkal, 2023-ban 0,6 százalékkal, 2024-ben pedig 2,5 százalékkal nő. Az EU-ban idén a GDP-növekedés 3,1 százalékos, 2023-ban 0,1 százalékos, 2024-ben pedig 2,2 százalékos lesz a német gazdaságkutató intézetek legfrissebb közös prognózisa szerint.
https://www.ifo.de/fakten/2022-09-29/gemeinschaftsdiagnose-herbst-2022-energiekrise-inflation-rezession

MTI
Címlapfotó: Federico Orlandi for Pexels

- H I R D E T É S -