Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az importárak Németországban

Augusztusban az energiahordozók drágulása miatt a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az importárak Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján.

Németországban az importárak augusztusban 32,7 százalékkal, 1974 márciusa óta a legnagyobb mértékben emelkedtek éves bázison, felülmúlva a 29,9 százalékos piaci előrejelzéseket. Júliusban 28,9 százalékos, júniusban pedig 29,9 százalékos volt az importárak éves emelkedésének mértéke.

Az előző havihoz képest az importárak 4,3 százalékkal emelkedtek augusztusban a júliusi 1,4 százalékos havi emelkedés után.

Az energiaimport augusztusban 162,4 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, és 18,9 százalékkal volt drágább, mint júliusban. Az energiaimport ára elsősorban a földgáz miatt emelkedett. A idén augusztusban a földgáz mintegy négyszer annyiba került, mint tavaly augusztusban, az ár 306,3 százalékkal nőtt. Az előző havit, a júliusit pedig 48,2 százalékkal haladta meg.

A villamosenergia ára augusztusban 464,5 százalékkal ment fel éves bázison az európai piaci jegyzésben. Az importált villamosenergia ára júliushoz képest 46,9 százalékkal ment feljebb augusztusban.

Az energiaárak nélkül az importárak augusztusban 13,2 százalékkal voltak magasabbak mint az előző év augusztusában, és 0,1 százalékkal magasabbak, mint júliusban. Kizárólag a kőolaj és kőolajtermékek nélkül számítva az importárindex 30,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban és 5,6 százalékkal magasabb az előző havinál.

MTI
Címlapfotó: Peter Dargatz from Pixabay 

- H I R D E T É S -