Minden korábbinál többen dolgoznak Németországban

Rekordszintre emelkedett a foglalkoztatottság Németországban a harmadik negyedévben a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki jelentése szerint.

A 84,1 milliós országban 45,6 millióan végeztek kereső tevékenységet a július-szeptemberi időszakban. Ez 490 ezerrel, 1,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az előző negyedévhez képest pedig 123 ezres, 0,3 százalékos növekedés.

Alkalmazottként 41,7 millióan dolgoztak a harmadik negyedévben Németországban, számuk 546 ezerrel, 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéni vállalkozók száma csökkent, 56 ezerrel, 1,4 százalékkal, 3,9 millióra.

A foglalkoztatottság leginkább a szolgáltatói szektorban nőtt, 1,3 százalékot kitevő 450 ezer fővel. Az ágazaton belül az információs és kommunikációs szolgáltatások területén mérték a legnagyobb mértékű, 4,8 százalékos növekedést, ez 69 ezer új dolgozó belépését jelenti.

Folytatódott a növekedés az iparban is, de csekélyebb mértékben. A feldolgozóiparban dolgozók száma 40 ezerrel, 0,5 százalékkal, az építőiparban dolgozók száma 10 ezerrel, 0,4 százalékkal nőtt. A mezőgazdaságban a foglalkoztatottság visszaesésének trendje folytatódott, az ágazatban dolgozók száma három hónap alatt 10 ezerrel, 1,7 százalékkal csökkent.

A foglalkoztatottság mellett az elvégzett munka mennyisége is növekedett. A foglalkoztatottak fejenként átlagosan 342,1 órát dolgoztak a harmadik negyedévben, ami 1,1 százalékos növekedés éves összevetésben. A német gazdaság egészében teljesített munkaórák száma 2,2 százalékkal nőtt, 15,6 milliárd órára – áll a Destatis jelentésében.

MTI
Címlapfotó: Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay 

- H I R D E T É S -