KSH: októberben 923 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

Októberben 923 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, szeptemberhez képest az export és az import szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene azonos mértékben, 2,3 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

A második becslés adataiból kiderül, hogy októberben a kivitel volumene 11 százalékkal, a behozatalé 7,6 százalékkal haladta meg a tavalyit. A passzívum 923 millió euró volt, az egyenleg 502 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest – írták.

Az októberi kivitel értéke 12,5 milliárd euró (5192 milliárd forint), a behozatalé 13,4 milliárd euró (5549 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 22 százalékkal, az importé 26 százalékkal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 10 százalékkal, a behozatalé 8,8 százalékkal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg 502 millió euróval romlott, az első becslésben közöltnél 86 millió euróval kedvezőbb. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 27 százalékkal, a behozatalban 35 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 5,9 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 16 százalékkal, a dollárral szemben 37 százalékkal gyengült – közölte a KSH.

MTI
Címlapfotó: Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law from Pixabay 

- H I R D E T É S -