Csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye decemberben

Hatodik egymást követő hónapban csökkent az amerikai szolgáltatószektor teljesítménye decemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet csütörtökön közölt beszerzésimenedzser-indexének (BMI) értékelése alapján.

Az S&P Global (korábban IHS Markit) decemberi, második adatközlése szerint a szolgáltatói BMI 44,7 pontra esett decemberben a novemberi 46,2 pontról, viszont 0,3 ponttal lett magasabb az előzetes adatnál. A múlt havi adat augusztus óta a legalacsonyabb.

A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az index a gazdasági teljesítmény egyik fontos indikátora, mivel a szolgáltatószektor az amerikai bruttó hazai össztermék (GDP) kétharmadát teszi ki.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI decemberi értéke 45,0 pontra esett a novemberi 46,4 pontról, de 0,4 ponttal volt magasabb az előzetes adatnál.

A kompozit mutató 2020 júliusa után 2022 júliusban került először 50 pont alá és azóta az aktivitás csökkenését jelző határérték alatt tartózkodik.

MTI
Címlapfotó: Markus Winkler from Pexels

- H I R D E T É S -