Kismértékben javult az MNB vállalati konjunktúra indexe decemberben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalati konjunktúra indexe decemberben mínusz 5 pontra javult a novemberi mínusz 7 pontról, de továbbra is a kedvezőtlen konjunktúrát jelző negatív tartományban volt – közölte a felmérés eredményeit honlapján a jegybank kedden.

Az index emelkedéséhez hozzájárult az aktuális helyzettel kapcsolatos negatív tapasztalatok mérséklődése (a novemberi mínusz 14 pontról mínusz 11 pontra, valamint a jövőre vonatkozó várakozások indexének minimális emelkedése nulla pontról 1 pontra.

A jelentésből kiderült: a cégeknek az aktuális bevételükre vonatkozó megítélése kedvező, azonban a jövőre vonatkozó várakozások továbbra is pesszimisták.

Az átlagos kapacitás-kihasználtság 1 százalékponttal, az egy évvel korábbi szint 92 százalékára nőtt, míg a bevételi szint hasonló mértékben esett és előző évi értékének 103 százalékán állt.

A beruházási tervek mutatója továbbra is pozitív, de az index az előző havi 24-ről 18 pontra csökkent az év utolsó hónapjára.

A létszámnövelési tervek alindexe a novemberi mínusz 3 pontról 2 pontra nőtt, így szeptember óta ismét pozitív értéket mutatott – írták.

A közepes és nagyvállalatoknál, valamint az ipar és építőiparban működő vállalatok helyezte továbbra is kedvezőbb, többségében az üzleti hangulat javulásáról számoltak be.

Ellentétes folyamatok jellemezték azonban a mikro cégeket, illetve a szolgáltatás és kereskedelemben tevékenykedő válaszadókat – áll a jelentésben.

Az MNB 2020 decemberétől havonta végez vállalati konjunktúrafelmérést – általában 1000 és 2000 cég bevonásával-, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól.

Az MNB vállalati konjunktúra indexét a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével számítják, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását. A skála értékei mínusz 100 és plusz 100 pont között mozognak, a pozitív értékek a konjunktúra javulását, a negatívok a romlását jelzik.

MTI
Címlapfotó: StockSnap from Pixabay 

- H I R D E T É S -