A világgazdaság zsugorodására készülnek a vállalatvezetők

Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját – mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.

Az EY MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vezérigazgatók leginkább a bizonytalan monetáris politikát, a növekvő tőkeköltségeket és a koronavírus miatti kiszámíthatatlanságot tartják a legnagyobb kockázatnak a vállalkozás növekedése szempontjából, ezért 98 százalékuk a világgazdaság zsugorodására kezd felkészülni, 55 százalékuk pedig elhúzódó recessziótól tart.

A geopolitikai kihívások miatt a válaszadók 97 százaléka gondolja úgy, hogy felülvizsgálja terveit, 44 százalékuk elhalasztja befektetéseit, 32 százalékuk pedig teljesen leállítja a tervezett beruházásokat – írták.

Hozzátették: a kedvezőtlen kilátások ellenére a cégvezetők 46 százaléka továbbra is keresi az üzleti lehetőségeket, ezért cégösszeolvadást vagy felvásárlást terveznek az idén.

A megkérdezett vezetők 39 százaléka a fenntartható működésre fordítana több forrást, míg 36 százalékuk a tehetséges munkavállalók fejlesztésébe ruházna be. A vezérigazgatók 70 százaléka szerint pedig rugalmas munkavégzéssel tudják felvenni és megtartani a szakembereket – közölték.

Az EY megbízásából a Longitude 1200 vezérigazgató válaszait gyűjtötte össze 2022. novemberében 22 országból és 6 iparágból (fejlett gyártás és mobilitás, fogyasztói termékek és kiskereskedelem, energia és erőforrások, pénzügyi szolgáltatások, egészségtudományok és wellness, technológia, média és távközlés). A válaszadók között magyar cégvezető nem szerepelt – áll a közleményben.

MTI
Címlapfotó: Oleg Gamulinskii from Pixabay 

- H I R D E T É S -