Javult az üzleti hangulat Németországban

Februárban a vártnál kissé csekélyebb mértékben erősödött az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, javultak a kilátások, de némileg romlott az aktuális állapot megítélése a gazdasági szereplők körében.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) németországi üzleti hangulatindexe tavaly június óta a legmagasabb szintre, a várt 91,2 pont helyett 91,1 pontra erősödött februárban a januári 90,1 pontról. A mutató februárban már az ötödik egymást követő hónapban erősödött.

Az index összetevői közül a kilátások megítélése az elemzői várakozásoknál is jobbnak bizonyult, 88,5 pont lett a januári 86,4 pont után. Elemzők 88,4 pontot vártak. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a januári 94,1 pontról 93,9 pontra gyengült februárban, az elemzői várakozások átlagában javuló adat, 95 pont szerepelt.

A vállalati várakozások jelentős javulásának köszönhetően a feldolgozóiparban 2022 májusa óta a legmagasabb szintre emelkedett az index. Jelenlegi helyzetüket azonban valamivel rosszabbnak értékelték a cégek, kevesebb új megrendelést regisztráltak.

A szolgáltató szektorban zsinórban ötödik alkalommal javult az üzleti környezet. A társaságok valamivel elégedettebbek voltak a jelenlegi üzleti helyzettel, emellett a jövőbe vetett bizalom folyamatosan erősödik, a hangulat februárban nagyon jól alakult, különösen a vendéglátásban és a turizmusban.

A kereskedelmi szektorban ismét emelkedett az index. A várakozások kevésbé voltak szkeptikusak, a jelenlegi üzletmenettel is elégedettebbek voltak a cégek; a nagy- és kiskereskedelem maga mögött hagyja az előző évi hangulatromlást.

Az építőiparban valamelyest javult az üzleti környezet. A cégek elégedettebbek voltak jelenlegi üzleti helyzetükkel, várakozásaikat azonban továbbra is nagy pesszimizmus jellemzi – kommentálta az eredményeket Clemens Fuest, az ifo intézet elnöke.

MTI
Címlapfotó: guentherlig from Pixabay 

- H I R D E T É S -