Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt februárban

Az amerikai gazdasági aktivitás februárban először nőtt hét hónap csökkenés után a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI az előzetes becslésben szereplő 50,2 pont helyett 50,1 pontra, nyolchavi csúcsra emelkedett februárban a januári 46,8 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Februárban a feldolgozóipari BMI értéke 47,3 pontra emelkedett a januári 46,9 pontról.

Az Egyesült Államok feldolgozóipari BMI-je februárban már a negyedik egymást követő hónapban tartózkodott 50 pont alatt, jelezve a feldolgozóipari teljesítmény csökkenését.

A szolgáltatóipari BMI 50,6 pontra emelkedett februárban a januári 46,8 pontról.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza szerint a kínálati oldalon bekövetkezett javulás megszüntette az árnyomást a feldolgozóipari ellátási láncokban, ugyanakkor az infláció fölfelé hajtó ereje a bérek felé tolódott a szűkös munkaerőpiacon. A bérek emelkedése és a szolgáltatási szektorban tapasztalt árnövekedés gyorsulása felerősítette egy újabb kamatemelés lehetőségét, ami viszont visszafoghatja a kibontakozó gazdasági élénkülést. A szakértő rámutatott arra, hogy a kompozit mutató növekedését a szolgáltatási szektor mozgatja, amely részben az ilyenkor szokásosnál melegebb időjárással függ össze, és bár a feldolgozóipari felmérések adatai a javulás jeleit mutatják, a gyári szektor teljesítménye továbbra is zsugorodik.

MTI
Címlapfotó: ❄️♡💛♡❄️ Julita ❄️♡💛♡❄️ from Pixabay 

- H I R D E T É S -