Az OECD-ben lassult az infláció februárban

Februárban átlagosan 8,8 százalékra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a januári 9,2 százalékról.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára kedden felkerült adatok szerint a 38 OECD-tagországból 23-ban mérséklődött az árak emelkedése februárban.

Az energiaárak növekedése már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkent februárban, 11,9 százalék volt éves szinten a januári 16,4 százalékot követően. Az élelmiszerárak emelkedése is lassult, februárban már a harmadik hónapja, a januári 15,2 százalékról 14,9 százalékra.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 7,3 százalékra gyorsult februárban a januári 7,2 százalékról.

Februárban a G7-országokban az infláció átlagosan 6,4 százalékra lassult a januári 6,7 százalékról, míg a G20 országaiban 8,4 százalékról 8 százalékra mérséklődött.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 8,5 százalék volt februárban a januári 8,7 százalék után. Eközben a maginfláció 5,3 százalékról 5,6 százalékra gyorsult.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme márciusban 6,9 százalékra gyengült az energiaárak emelkedésének lassulása hatására.

MTI

- H I R D E T É S -