Kedvezőbbnek ítélik saját kilátásaikat a nagyvállalatok

A nagyvállalatok saját kilátásaikat az előző negyedévekhez képest jóval kedvezőbbnek vélik, a gazdaság megítélésben azonban továbbra is borúlátók – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásból.

A K&H nagyvállalati növekedési index a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja.

Az MTI-hez szerdán elküldött összefoglaló szerint az index 2023 első negyedévében tovább emelkedett, mínusz 10-ről mínusz 6 pontra. Ez már a második negyedév a tavalyi mélypont után, hogy felfelé mozdult az index.

A mutató még mindig a negatív tartományban van, de a cégek már kevésbé pesszimisták, ami az év második felére nézve kedvező kilátásokat jelenthet – értékelte az eredményeket a közleményben Rajna Gábor, a K&H Vállalati ügyfelek divízió vezetője.

A negatív hangulat enyhülésének hátterében az áll, hogy a cégek a saját kilátásaikban jóval kedvezőbb fordulatokat várnak, mint az előző negyedévekben; a vállalati alindex mínusz 6-ról mínusz 2 pontra javult, ami már megközelíti a pozitív tartományt. Ezzel szemben a gazdaság egészét nézve továbbra is erőteljesen negatív hangulat uralkodik, a makro részindex mínusz 19 ponton áll.

A nagyvállalatok várakozásai erőteljesen függenek az árbevétel nagyságától, az ágazattól és a területi elhelyezkedéstől is.

Jelenleg egyedül a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű vállalatok hangulata nincs a negatív tartományban és javult a legnagyobb mértékben, mínusz 15-ről 0 pontra. A 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek várakozásai mínusz 14-ről mínusz 7 pontra erősödtek, így ugyanolyan szinten vannak, mint a 2-3,9 milliárd forint éves árbevételű cégek, amelyeknek az elmúlt negyedévhez képest nem változott a véleménye.

Az ágazatok közül az iparban és a szolgáltató szektorban jelentősen kedvezőbb várakozással tekintenek a következő egy évre (mínusz 4 és mínusz 5 pont), mint a kereskedelemben (mínusz 9 pont).

Területileg a kelet-magyarországi cégek jövőképe javult jelentősen, mínusz 16-ról mínusz 3 pontra, miközben a nyugat-magyarországi és közép-magyarországi vállalatok várakozásai gyakorlatilag nem változtak az előző negyedévhez képest (mínusz 7 és mínusz 8 pont).

A K&H Csoport 2014-től végez átfogó negyedéves kutatást, amelyben feltérképezi a hazai nem állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint, hogy miként látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 200, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A felmérést 2023. február 13. és március 3. között végezték.

MTI
Címlapfotó: Donate PayPal Me from Pixabay 

- H I R D E T É S -