Németország elkerüli a recessziót

Elkerüli a recessziót a német gazdaság az idén a német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézeteinek szerdán Berlinben bemutatott közös előrejelzése szerint.

Németország hazai összterméke (GDP) a 0,4 százalékos csökkenést valószínűsítő előző, tavaly őszi számítások helyett 0,3 százalékkal nőhet az idén, vagyis az Európai Unió legnagyobb gazdasága az intézetek új, tavaszi prognózisa szerint mégsem süllyed recesszióba.

A német gazdaság valószínűleg már az utóbbi hónapokban, 2022/2023 telén is kevésbé esett vissza, mint ahogyan ősszel látni lehetett. Ez mindenekelőtt annak tulajdonítható, hogy az energiaárak jelentős csökkenése révén a vártnál kevésbé gyengült a jövedelmek vásárlóereje.

Azonban a háztartások és a vállalatok terheinek mérséklését szolgáló – együttvéve nagyjából 300 milliárd eurós – kormányzati támogatási programok és a várhatóan jelentős béremelések miatt az infláció az idén még viszonylag magas maradhat, a tavalyi 6,9 százalékról csak 6 százalékig süllyed. A fogyasztói árakra nehezedő nyomás csak 2024-ben enyhülhet jelentősen, akkor 2,4 százalék lehet az infláció, a GDP pedig ismét lendületesebben, 1,5 százalékkal növekedhet – emelték ki az előrejelzést ismertető tájékoztatóban.

A munkaerőpiac az idén is stabil maradhat, éves átlagban 46 millió ember végezhet valamilyen kereső tevékenységet, a tavalyi 45,6 millió után. A regisztrált munkanélküliek száma viszont átmenetileg emelkedhet, a 2022-es 2,42 millióról 2,48 millióra. Ez azonban főleg annak tulajdonítható, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak mind azonnal elhelyezkedni, és jövőre 2,41 millióra csökkenhet a munkanélküliek száma a több mint 84 milliós országban.

Az előrejelzést évente kétszer, tavasszal és ősszel készítik el. A munkában ezúttal a müncheni ifo, az esseni RWI, a kieli IfW és a Halléban működő IWH, valamint két osztrák intézet, a WIFO és az IHS elemzői vettek részt. A szövetségi kormány az intézetek közös előrejelzése alapján készíti el saját prognózisát, amelyet április második felében mutatnak be.

MTI
Címlapfotó: David Peterson from Pixabay 

- H I R D E T É S -