Javult áprilisban a német gazdaság összesített teljesítménye

Áprilisban 12 hónapja a legmagasabb aktivitást mutatta a német gazdaság a szolgáltatási szektor javuló teljesítményének köszönhetően, miközben a feldolgozóipar csaknem három éve a leggyengébben produkált a londoni S&P Global Market Intelligence pénteki jelentése alapján.

Az S&P Global előzetes adatai alapján áprilisban 53,9 pontra, 12 hónapja a legmagasabbra emelkedett az előző havi 52,6 pontról a magánszektor gazdasági aktivitását tükröző mérőszám, a kompozit BMI (beszerzésimenedzser-index). Az emelkedés mértéke jócskán meghaladta az áprilisra 52,7 pontot jelző piaci várakozásokat.

A kompozit index javulása azonban két összetevője, a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari BMI közül kizárólag az utóbbinak az emelkedésén alapul, mivel a feldolgozóipari BMI váratlanul nagy mértékben, 35 havi mélypontra esett vissza.

A szolgáltatóipari BMI a márciusi 53,7 pontról 55,7 pontra emelkedett áprilisban a várt csökkenés, 53,3 pont helyett. A feldolgozóipari BMI a várt javulás, 45,7 pont helyett 44,0 pontra esett vissza áprilisban a márciusi 44,7 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az áprilisi előzetes értékek alapján tehát a német gazdaság feldolgozóipari ágazataiban csökkent a teljesítmény, a szolgáltatóipari ágazatokban növekedett, összességében pedig a német gazdaság jobb teljesítményt mutatott mint az előző hónapban.

https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/50dd47d296be4741971b11307aa38ba4

MTI
Címlapfotó: Brigitte Werner from Pixabay 

- H I R D E T É S -