Javult az üzleti hangulat Németországban

Áprilisban a vártnál kevésbé erősödött az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) hétfőn azt közölte, hogy a németországi üzleti hangulatindexe 2022 februárja óta a legmagasabb szintre, 93,6 pontra erősödött áprilisban a márciusi 93,2 pontról. A mutató áprilisban már a hatodik egymást követő hónapban erősödött, azonban alulmúlta az elemzők által a várt 94,0 pontot.

Az index összetevői közül a kilátások megítélése a becsült 91,5 pontnál jobb, 92,2 pont lett áprilisban a márciusi 91,0 pontot követően.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató a márciusi 95,4 pontról 95,0 pontra romlott az elemzők által várt javuló, 96,0 pontos adat helyett.

A feldolgozóiparban enyhén emelkedett az index. A kapacitáskihasználtság 84,3 százalékról 84,5 százalékra emelkedett, így meghaladta a 83,6 százalékos hosszú távú átlagot.

A szolgáltatószektorban véget ért az elmúlt hónapokban látott felfelé ívelő tendencia. A társaságok valamivel elégedetlenebbek voltak a jelenlegi üzleti helyzettel, emellett a jövőbe vetett bizalom is gyengült.

A kereskedelmi szektorban enyhén csökkent az index. A várakozások valamivel kevésbé voltak pesszimisták, a jelenlegi üzletmenettel azonban némileg kevésbé voltak elégedettek a cégek.

Az építőiparban javult az üzleti hangulat. A következő hónapokra vonatkozó várakozások javultak, de az aggodalmak továbbra is jelentősek. A jelenlegi helyzet megítélése 2015 decembere óta a legalacsonyabb szintre esett – kommentálta az eredményeket Clemens Fuest, az ifo intézet elnöke.

Az átfogó index és a várakozások mutatója javult, azonban a német vállalatok némileg kedvezőtlenebbül ítélték meg aktuális helyzetüket. A vállalatok aggodalmai enyhülnek ugyan, de a német gazdaságból hiányzik a lendület – tette hozzá Clemens Fuest.

MTI
Címlapfotó: David Peterson from Pixabay 

- H I R D E T É S -