MBSZ: Gabonaimport nyilatkozat

A kialakult gabonaimport körüli helyzetre reagálva a Magyar Bioüzemanyag Szövetség (MBSZ) tagjai (Hungrana Kft., Pannonia Bio Zrt., Rossi Biofuel Zrt.) az alábbi közös álláspontot fogalmazzák meg az Ukrajnából származó takarmánykukoricára és olajos magvakra is vonatkozó importtilalom kapcsán.

A tavalyi aszályos év nagy nehézségek elé állította nem csak a gazdálkodókat, állattartókat, hanem a hazai gabonafeldolgozó ipart is. A korábban kukoricaexportőri pozíció hirtelen megfordult, a rekordalacsony hozamok a hazai szükségleteket sem fedezik. A helyzetet súlyosbította, hogy a kínálat 2022 nyarától gyakorlatilag megszűnt, mivel a gazdák kivártak és nem kínálták eladásra a terményt. Ezen felül súlyos problémát okoz a hazai kukorica szokatlanul magas aflatoxin szennyezettsége, amely a termény jelentős részét alkalmatlanná teszi élelmezési és takarmányozási célra történő felhasználásra.

Minőségi kukoricára és olajos magvakra az év 12 hónapjában szüksége van a biofinomítóknak. Az elmúlt időszakban a hazai alacsony piaci kínálat és az eladási hajlandóság nagymértékű csökkenése miatt egyedül ezen termékek importja tette lehetővé a feldolgozóipar folyamatos működését. Vagyis a behozott terményekre elemi szüksége volt a magyarországi feldolgozóknak. Ráadásul nem csak nekik: az itt előállított termékek nélkülözhetetlenek a megújuló energia célok teljesítéséhez, erősítik az ország exportőri pozícióját és javítják az ellátásbiztonságot azáltal, hogy az előállított GMO mentes takarmány képes az import szója kiváltására.

Az MBSZ tagjai számára a minőség elsődleges szempont, így minden felhasznált tételt még feldolgozás előtt, szigorúan ellenőriznek. Az üzemek csak olyan alapanyagot dolgoznak fel – mindegy, hogy hazai vagy importált terményről van szó -, amelynek minősége minden tekintetben megfelel az uniós és hazai előírásoknak.

A bevezetett gabonaimport tilalom és egyéb korlátozó intézkedések kapcsán azon a határozott állásponton vagyunk, hogy a piac működésébe történő átmeneti beavatkozások akkor megfelelőek, ha képesek kezelni a kialakult problémát anélkül, hogy máshol még súlyosabb károkat okoznának. Ahhoz, hogy a magyar agráriumot a jelen helyzetben minél kevesebb kár érje, az intézkedéseknek a teljes érték- és gyártási láncolatot és a gazdák mellett annak minden szereplőjének igényeit egyaránt figyelembe kell vennie. Mert csak ezáltal biztosítható a nemzetgazdaság egésze szempontjából is jelentőséggel bíró biofinomítói szektor zavartalan működése.

A biofinomítók ahogy a múltban, úgy hosszú távon is megbízható felvásárlói a hazai takarmánykukoricának, árpának és olajos magvaknak. A jelenleg bevezetett intézkedések egyik lehetséges negatív következményének a kínálati oldal jelentős csökkenését, valamint a minőségi problémák megnövekedett valószínűségét látjuk, amelyek ellehetetleníthetik a feldolgozók működését és további zavarokat okozhatnak a hazai ellátási láncokban. A biofinomítók csökkentett termelése vagy súlyos esetben leállása több iparágat alapjaiban érintene negatívan. Mással nem helyettesíthető termékek hiányoznának a gyártási láncokból, jelentős adóbevételek eshetnének ki, nőne az állattartók import takarmány függése, munkahelyek kerülnének veszélybe és számottevően csökkenne a kereslet a hazai gabona iránt, amely növelné a gazdák exportpiaci kitettségét. Egy nem megfelelően megválasztott intézkedéssel pont az ellenkező hatás érhető el, mint amit a szabályozás kezelni kívánt.

Magyar Bioüzemanyag Szövetség
Címlapfotó: Petra from Pixabay 

- H I R D E T É S -