Februárban 581 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Februárban 581 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 1,5 százalékkal nőtt, míg az importé 2,6 százalékkal csökkent – közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

2023. februárban a kivitel volumene 5,2 százalékkal nagyobb volt, a behozatalé nem változott az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az aktívum 581 millió euró volt, az egyenleg 817 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Januárhoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,5 százalékkal nőtt, míg az importé 2,6 százalékkal csökkent.

2023. februárban a kivitel értéke 12,8 milliárd euró (4937 milliárd forint), a behozatalé 12,2 milliárd euró (4724 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 12, az importé 4,3 százalékkal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 5,3 százalékkal bővült, míg a behozatalé 0,1 százalékkal mérséklődött.
A termék-külkereskedelmi egyenleg 817 millió euróval javult, az egyenleg 68 millió euróval több az első becslésben közöltnél.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 15, a behozatalban 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,4 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 7,8 százalékkal, a dollárral szemben 14 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2022. februári áron számított kivitele 13, behozatala 8,4 százalékkal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben több mint hetedével, a behozatalban közel ugyanekkora mértékben bővült. A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel ötödével, importvolumene több mint tizedével meghaladta az előző év azonos időszakit. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene kismértékben mérséklődött, míg importvolumene több mint ötödével nőtt. Az általános rendeltetésű ipari gép árucsoport forgalma a kivitelben közel tizedével, a behozatalban hatodával emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 7,2 százalékponttal járult hozzá a teljes export volumennövekedéséhez, behozatalban pedig 3,4 százalékponttal a növekedés irányába hatott.

A feldolgozott termékek exportvolumene 1,1, importvolumene 2,4 százalékkal kisebb lett. A vas és acél forgalma mindkét oldali volumencsökkenést befolyásolta, rajtuk kívül az exportoldalon a műanyag alapanyag és a színesfém forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,3, az importban 0,9 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumenváltozását.

Az energiahordozók exportvolumene 15, importvolumene 21 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Mindkét oldali forgalomcsökkenés döntően a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős visszaesésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalom bővülésének ütemét az exportoldalon 0,8 százalékponttal csökkentették, az importindex értékére pedig 3,2 százalékpontos mérséklő hatást gyakoroltak.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,5 százalékkal kisebb, a behozataláé 5,7 százalékkal nagyobb lett. A mindkét oldali volumenváltozást döntően a gabona és gabonakészítmény befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,4 százalékponttal mérsékelte, míg az importra 0,3 százalékpontos növelő hatást gyakorolt.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 6,1 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 0,8 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,0 milliárd euróval javult, 1,7 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 78, az import 68 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,4, a behozatalé 1,4 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 224 millió euróval romlott, 1,1 milliárd eurós passzívumot mutatott.

2023. január-februárban a kivitel értéke 25,0 milliárd euró (9,8 ezer milliárd forint), a behozatalé 24,8 milliárd euró (9,8 ezer milliárd forint) volt.

Az első három hónapban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 7,1, a behozatalé 5,4 százalékkal emelkedett.

A termék-külkereskedelmi mérleg 647 millió euróval javult, a többlet 168 millió eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 16, a behozatalban 15 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 1,1 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 9,1 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 15 százalékkal gyengült.

MTI
Címlapfotó: Valdas Miskinis from Pixabay 

- H I R D E T É S -