Az OECD-ben lassult az infláció márciusban

Márciusban átlagosan 7,2 százalékra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a februári 8,8 százalékról.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint a 38 OECD-tagországból 34-ben mérséklődött az árak emelkedése márciusban.

Az energiaárak növekedése már a kilencedik egymást követő hónapban lassult márciusban, 1,3 százalék volt éves szinten a februári 11,9 százalékot követően. Az élelmiszerárak emelkedése is lassult, márciusban a negyedik hónapja, a februári 14,9 százalékról 14 százalékra.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 7,2 százalék volt márciusban a februári 7,3 százalék után.

Márciusban a G7-országokban az infláció átlagosan 5,4 százalékra lassult a februári 6,4 százalékról, míg a G20 országaiban 8 százalékról 6,9 százalékra mérséklődött.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 6,9 százalék volt márciusban a februári 8,5 százalék után. Eközben a maginfláció 5,6 százalékról 5,7 százalékra gyorsult.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme áprilisban 7 százalékra emelkedett az energiaárak növekedésének gyorsulására.

MTI

- H I R D E T É S -