Hathavi mélyponton az amerikai fogyasztói hangulatindex

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben romlott, hathavi mélypontra süllyedt a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe májusban.

A pénteken ismertetett előzetes adatok szerint a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe 57,7 pontra esett az áprilisi 63,5 pontról. Az elemzői várakozások átlagában 63 pont szerepelt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 53,4 pontra gyengült az áprilisi 60,5 pontról. Elemzők 59,8 pontot vártak.

A jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 68,2 pontról 64,5 pontra romlott a szakértők által becsült 67 pont helyett.

Az egyéves időtávú medián inflációs várakozás 4,6 százalékról 4,5 százalékra mérséklődött, míg az ötéves inflációs várakozás 3 százalékról 3,2 százalékra emelkedett.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonos interjú keretében.

A folyó hónapra vonatkozó végleges adatokat május 26-án ismertetik.

MTI
Címlapfotó: Michael Pewny from Pixabay 

- H I R D E T É S -