Felülvizsgálja a nyerstej alapár-prognózisát a Tej Terméktanács a GVH javaslatai alapján

A magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése és a tejtermékek fogyasztói árainak csökkentése érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej árát meghatározó árprognózis módszertanát – erről állapodtak meg a tejpiaci szakmaközi szervezet és a Gazdasági Versenyhivatal vezetői. A módosításra a GVH szakértői tettek javaslatot a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat megállapításai alapján. A GVH célja, hogy a megállapításai és javaslatai olyan gyakorlati intézkedéseket indukáljanak, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerinfláció letöréséhez.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az infláció csökkentése érdekében. Ezekben a GVH szakértői többek között felvetették a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által alkalmazott nyerstej alapárprognózis módszertanának felülvizsgálatát.

A jelentéstervezet szerint a módszertan jelenleg egy olyan árprognózison alapul, amelynek egyes elemei 2023-ban tovább növelhették volna a tejtermékek áremelkedését, ezzel fűtve az inflációt. A GVH ezért az árképlet felülvizsgálatát javasolta a Terméktanács számára, melyhez a nemzeti versenyhatóság felajánlotta szakmai támogatását. A hatóság javaslata a magyar fogyasztókat és a magyar tejtermelőket is védi, a revízió ugyanis nem csak az infláció mérséklődéséhez, hanem a hazai tejtermelők versenyképességének erősítéséhez is hozzájárulhat.

Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatterveit. A konzultáción Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke jelezte, hogy nyitottak az GVH javaslatának hasznosítására. Így május 16-án a GVH elnöke és szakemberei újabb szakmai konzultáción fogadták a Terméktanács vezetőit.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta: „Nagy erőkkel dolgozunk az infláció letörésén! Olyan megoldásokat keresünk, amelyek hozzájárulnak a fogyasztói árak csökkentéséhez, továbbá a magyar termelők, a hazai agrárium érdekeit is szolgálják. A Tej Terméktanács vezetőivel abban egyeztünk meg, hogy az általunk felvetett problémákra olyan előremutató megoldásokat dolgozunk ki, amelyek egyszerre szolgálják a magyar termelőket és a magyar fogyasztókat.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kiemelte: „Az árprognózis kapcsán élni kívánunk a GVH által ajánlott szakmai konzultációs segítséggel. Az ágazat számos nehézséggel néz szembe, azért dolgozunk, hogy ezeket megoldjuk, kiküszöböljük. A drasztikus piaci fluktuációk, jövedelem ingadozások kiküszöböléséhez elengedhetetlen egy termékpálya szakmaközi szervezettsége; a piaci egyensúly fenntartásához, a stabilabb szerződéses viszonyok kialakulásához, valamint a piac átláthatóságának javítása érdekében rengeteg feladatunk van. Szakmaközi szervezetünk a magyar fogyasztók kiváló minőségű, hazai gyártású és versenyképes tejtermékkel történő ellátását abszolút prioritásként kezeli.

A GVH és a Terméktanács szakértői a következő hetekben további szakmai egyeztetéseken dolgozzák ki a közös célok eléréséhez szükséges megoldásokat.

GVH
Címlapfotó: Couleur from Pixabay 

- H I R D E T É S -