Májusban csökkentek az ipari termelői árak Kínában

Kínában továbbra is a kétéves mélypont közelében állt az infláció májusban, az ipari termelői árak hét éve nem látott ütemben csökkentek a kínai nemzeti statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint.

A hivatal közlése szerint a fogyasztói árak éves összevetésben 0,2 százalékkal nőttek az előző hónapban. Áprilisban az éves alapú infláció 0,1 százalakra csökkent, amely a 2021. februári defláció óta a legalacsonyabb érték. Múlt hónapra az elemzők 0,3 százalékos inflációt vártak.

Havi szinten az árindex 0,2 százalékponttal csökkent áprilishoz képest az előző havi 0,1 százalékpontos visszaesést követően.

A volatilis energia és élelmiszerektől megtisztított maginfláció májusban 0,6 százalékponttal emelkedett éves szinten, az áprilisi 0,7 százalékpontos emelkedés után.

Az élelmiszerárak májusban 1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, szemben az áprilisi 0,4 százalékkal szemben.

A statisztikai hivatal pénteki adatközlése szerint felgyorsult az ipari termelői árak csökkenése. Májusban éves szinten 4,6 százalékos volt a csökkenés. Utoljára 2016 májusában mértek ennél nagyobb zsugorodást, akkor 7,6 százalékkal estek az ipari termelői árak.

Elemzők szerint az adatok arra utalnak, hogy a kínai gazdaságban újra felerősödtek a deflációs kockázatok és ez kamatkondíciók enyhítésre késztetheti a jegybankot.

A szigorú járványügyi korlátozások decemberi feloldását követően csak lassan áll talpra a világ második legnagyobb gazdasága, a lanyha belföldi kereslet és gyengébb exportteljesítmény miatt.

A hét közepén publikált adatok szerint májusban a vártnál nagyobb, 8,5 százalékos volt a kivitel visszaesése éves szinten, az első öt hónapban pedig stagnált az export.
A kormány a tavalyi 3 százalékos GDP-növekedés után idén 5 százalék körüli bővüléssel számol.

MTI
Címlapfotó: GuangWu YANG from Pixabay 

- H I R D E T É S -