Partnerségről egyezett meg az USA és Nagy-Britannia

Átfogó gazdasági partnerségről állapodott meg az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – jelentette be az amerikai elnök és a brit miniszterelnök csütörtökön Washingtonban.

Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit kormányfő a Fehér Házban tartott megbeszélése után sajtótájékoztatón az együttműködés céljai között említette a gazdasági biztonság erősítését a Kína jelentette növekvő befolyás ellensúlyozására. A megállapodás ugyanakkor nem jelent szabadkereskedelmi egyezményt a két ország között, amely a korábbi években tervben volt.

Joe Biden kiemelte, hogy a gazdasági ellátási láncok erősítése és javítása is az együttműködés céljai között szerepel, és kijelentette, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés elmélyítésére van szükség ahhoz, hogy képesek legyenek megfelelni a gyorsan változó világ kihívásainak.

Az amerikai elnök a munkaerő alacsony költsége miatt külföldre vitt munkahelyek visszatelepítése mellett érvelve kifejtette, hogy a globalizáció változatlan realitás, ugyanakkor többé már nem lehet kizárólagos szempont a munkaerő költsége. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok belföldön akar termelni és a termékeit exportálni, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a termelés visszatelepítése a szövetségeseinek nem okoz majd károkat.

A Kínával zajló gazdasági versenyt érintve úgy fogalmazott, hogy a Peking által favorizált kereskedelmi kezdeményezés az “Egy Övezet Egy Út” egy zsákutcában végződő “elkobzási program”.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a gazdasági partnerség elmélyítését az is indokolja, hogy Kína és Oroszország rendszeresen lopja a szellemi tulajdon joga alá tartozó tudást. Fontosnak mondta az együttműködést a mesterséges intelligencia jelentette lehetőségek kiaknázása, valamint kockázatainak kezelése szempontjából.

Hozzátette, hogy Joe Bidennel megegyeztek a kritikus ásványokról szóló szerződés megkötéséről is.

A brit EU-tagság megszűnésével kapcsolatban a brit kormányfő megjegyezte, hogy országát tettei alapján kell megítélni, és annyi változott, hogy az Egyesült Királyságnak nagyobb szabadsága van például a technológiai kérdéseket illetően saját szabályozás kialakítására, ami meghatározza a jövőt.

A brit miniszterelnök a védelmi együttműködést illetően úgy fogalmazott, hogy az változatlanul prioritás, és megjegyezte, országa büszke az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásra, és azt folytatni fogja. Ahogy fogalmazott, Ukrajna rövid és hosszú távú támogatása az elrettentést szolgálja, és reményét fejezte ki, hogy minél több eszközt küldenek, az annál komolyabb nyomást fejt ki Oroszországra, hogy vonja ki csapatait az általa megszállt területekről.

Joe Biden arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy brit NATO főtitkár megválasztását, azt felelte, “talán”. Megjegyezte, hogy erről konszenzusra van szükség a katonai szervezeten belül, és addig még sok tárgyalás lesz. Ugyanakkor a brit kormány jelöltjét, Ben Wallace védelmi minisztert nagyon alkalmasnak nevezte a feladat ellátására.

MTI

- H I R D E T É S -