Az MKIK a fix áras energiaszerződések felülvizsgálatát kéri a kormánytól

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását – közölte az MKIK hétfőn az MTI-vel.

Felidézték, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) nagy része a jelenlegi piaci árhoz képest viszonylag magas áron kötötte meg fix áras szerződését tavaly ősszel.

Kiemelték, hogy a magyarországi kkv-kör a kedvezőtlen feltételű szerződéssel járó megemelkedett költséget – alacsony teherbírása okán – hosszú távon nem tudja elviselni.

A fix áras szerződések ugyan előnyös lehetőséget nyújtottak az energiaellátás biztosítására, kiszámítható költségeket nyújtva a vállalkozásoknak a szerződéskötés évében felmerült negatív külső körülmények enyhítésére. Azonban az elmúlt időszakban bekövetkezett piaci változások és a nemzetközi árak csökkenése miatt a mostani helyzet nagyságrendileg hozzávetőlegesen 60 ezer vállalkozást érinthet, ennek mintegy harmada rendkívül magas áron szerződött le tavaly év végén.

A közlemény szerint az MKIK ezért javasolja, hogy a kormányzat tekintse át a jelenleg érvényben lévő fix áras energiaszerződéseket. Ugyanis ahol átlagosan megawattóránként 265 eurós árat tapasztal a szektor – ami a mostani tőzsdei áraknál magasabb -, ott érdemi beavatkozás szükséges. Az árkülönbözet megköveteli az olyan módosítást, amely lehetővé teszi az előző szerződés kedvezőtlenné vált feltételeinek korrigálását. A kkv-kör bürokratikus terheinek csökkentése érdekében szorgalmazzák továbbá, hogy a szerződésmódosítás automatikus legyen, és a vállalkozásoknak ne legyen vele teendőjük.

Hozzátették, az MKIK álláspontja szerint fontos, hogy a vállalkozások mielőbb beépítsék az energiamixükbe a fenntartható energiaforrásokat vagy középtávon akár teljes mértékben átálljanak az energiahatékony, tiszta energiára. Az átállás hosszabb időt vesz igénybe, ezért rövid távon elengedhetetlen a jelenlegi probléma kezelése, mivel a magas rezsikiadások miatti költségnövekmény begyűrűzik a termékek, szolgáltatások árába, tovább fokozva ezzel az inflációs nyomást.

Ezenfelül azt is fontosnak tartják, hogy az ilyen formán keletkező költségmegtakarítást a vállalkozások az árak csökkentésére fordítsák. A felszabaduló források felhasználását egy kontrollrendszer felállításával lehet ellenőrizni, ezzel garantálva az árak mérséklődését – írta közleményében a kamara.

Az MKIK elkötelezett a gazdaság szereplőinek képviselete és a gazdasági környezet javítása iránt, annak érdekében, hogy a magyarországi vállalkozói kör versenyképessége fennmaradjon, és az energiaellátásuk továbbra is zökkenőmentes legyen – áll a közleményben.

MTI
Címlapfotó: Willfried Wende from Pixabay 

- H I R D E T É S -