Az átadási árakat a piaci szereplők szabadon alakíthatják!

Versenyjogi szempontból jogsértőnek minősülhet a gyártó, illetve külföldi előállítás esetén a forgalmazó cégek által fizetendő hulladék-újrahasznosítási díjak összehangolt továbbhárítása a vevőkre – erre hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal a 2023. június 16-án kiadott közleményében. Sajnálatos módon egyes piaci szereplők félreértelmezhették a GVH figyelemfelhívását, és az elmúlt napokban e téves értelmezésre alapozva zárkóztak el a beszállítókkal való ártárgyalásoktól. Ezért fordultak a GVH-hoz termelői érdekképviseletek és szakmaközi szervezetek.

A GVH hangsúlyozza: versenyjogi szempontból az ún. kiterjesztett gyártói felelősségi díj összehangolt, vagyis versenykorlátozó módon (például kartellben) egyeztetett áthárítása minősülhet jogsértőnek. A versenyhatóság a figyelemfelhívásában nem érintette és nem minősítette a piaci szereplők közötti egyedi árképzési, ártárgyalási gyakorlatokat. A terméklánc egyes szereplői az átadási árakat természetesen szabadon alakíthatják az ártárgyalásaik során.

A GVH hangsúlyosan kéri a kiskereskedelem egyes szereplőit, hogy ne hivatkozzanak tévesen a GVH 2023. június 16-án kiadott sajtóközleményére, és ne félreértelmezések alapján járjanak el.

GVH
Címlapfotó: Mica Asato from pexels

- H I R D E T É S -