Az EP jogszabályt fogadott el az EU chipiparának fellendítésére

Az Európai Parlament jogszabályt fogadott el, amely a termelés és az innováció fellendítésével, valamint a hiány elleni sürgősségi intézkedések bevezetésével biztosítja az Európai Unió chipellátását – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Az elfogadott új törvény célja, hogy kedvező környezetet teremtsen a félvezetőket gyártó beruházások számára Európában azáltal, hogy felgyorsítja az engedélyezési eljárásokat és nyomon követését.

Az úgynevezett uniós “chiptörvény” kezelni fogja a kiemelkedő hiányosságokat, erősíti Európa versenyképességét és hozzájárul a digitális és a zöld átálláshoz. Félvezető-ágazatot hoz létre a kutatástól a termelésig rugalmas ellátási lánccal. Az új törvény intézkedéseket határoz meg az ellátási láncok jövőbeli zavarainak megelőzésére, előrejelzésére és a gyors reagálásra a tagállamokkal és nemzetközi partnerekkel együtt. Lehetővé teszi az EU számára, hogy elérje célkitűzését, 2030-ra megkettőzze, 20 százalékra növelje piaci részesedését.

Az EU 3,3 milliárd eurót különít el a chipekkel kapcsolatos kutatásra és innovációra, ezen a területen a kis- és középvállalkozások is fokozott támogatásban részesülnek majd.

A törvény válságreagálási mechanizmust hoz létre, amelynek keretében a bizottság értékelni fogja az EU félvezetőellátását fenyegető kockázatokat. A mechanizmus lehetővé teszi az EU számára, hogy sürgősségi intézkedéseket hajtson végre, például prioritásként kezelje a hiány által különösen érintett termékekkel való ellátást, vagy közös beszerzést indítson.

Az 587 szavazattal 10 ellenszavazattal és 38 tartózkodás mellett elfogadott jogszabályt most az Európa Unió Tanácsának kell jóváhagynia.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: Európának “fel kell vennie a kesztyűt” a globális digitális versenyben.

Ahhoz, hogy Európa versenyképes maradjon, elengedhetetlen az unió ellátásbiztonságának erősítése a chipek előállítása kapcsán is – emelte ki.

A fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa túlságosan függ a külföldön előállított chipektől, ami miatt számos stratégiai ágazat ellátási zavarokkal szembesült. Időszerűnek nevezte, hogy az új jogszabály révén az EU megerősítse az európai gazdaság ellenállóképességét és vezető szerepre törekedjen a digitális átálláshoz nélkülözhetetlen technológiák terén.

Közölte továbbá: a jogszabály segítséget nyújthat a hazai félvezetőipari szereplők számára is. “A magyar cégek jelen vannak az értéklánc tervezői és fizikai tesztelési szakaszán. A keddi döntés után számukra új támogatások válhatnak elérhetővé és gyártási oldalon is nyílhatnak lehetőségek hazánkban” – tette hozzá Gyürk András.

MTI
Címlapfotó Fotó: Jonas Svidras from pexels
:

- H I R D E T É S -