Közel kétéves csúcson a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe júliusban

Közel kétéves csúcsra, 2021 októbere óta a legmagasabb szintre emelkedett a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe júliusban.

A pénteken ismertetett végleges adatok szerint a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe 71,6 pontra nőtt a júniusi 64,4 pontról az előzetesen közölt 72,6 pont helyett.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a júniusi 61,5 pontról 68,3 pontra javult az előzetesen közölt 69,4 pont helyett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke pedig 69 pontról 76,6 pontra erősödött, elmaradva az előzetesen közölt 77,5 ponttól.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,3 százalékról 3,4 százalékra nőtt, míg az ötéves inflációs várakozás 3 százalékon stagnált.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonos interjú során.

MTI
Címlapfotó: Bishnu Sarangi from Pixabay

- H I R D E T É S -