A női vezetés és a digitális tudás is hiányzik az igazgatótanácsokból

A vállalatok döntéshozataláért felelős igazgatósági tagoknak nincs megfelelő technológiai ismerete, ugyanakkor hiányoznak a női vezetők is a testületekből, az arányt javítani kell – erre a következtetésre jutott az EY tanácsadó cég európai pénzügyi szolgáltató vállalatokat elemző kutatása, amelynek eredményeit szerdán ismertette az MTI-vel .

Az EY 13 európai országban több mint ezer igazgatósági tag értékelésén és 300 befektető megkérdezésén alapuló tanulmánya szerint a pénzügyi szolgáltatók már elkezdték megreformálni az igazgatótanácsokat.

A kutatás adatai szerint az idei év első felében kinevezett igazgatósági tagok mindössze negyedének van gyakorlati tapasztalata a fenntarthatóság területén. Alig harmaduk (36 százalék) rendelkezik széleskörű technológiai ismeretekkel, miközben a vezetői tapasztalatok mellett ezeket tartják kulcsfontoságú készségeknek (87 százalék) a befektetők Európában – ismertették.

Az adatokat elemezve közölték: az érintett társaságoknak a közeljövőben megoldást kell találniuk arra a helyzetre is, hogy a tőzsdén jegyzett európai pénzügyi szolgáltatók ötödénél (28 százalék) nem teszi ki a 40 százalékot a női igazgatósági tagok aránya. Az Európai Bizottság irányelve szerint 2026 júniusáig valamennyi tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatnál tíz vezetőből legalább négynek női döntéshozónak kell lennie a nem ügyvezetői tanácsokban és az összes tanácsban is el kell érniük a 33 százalékot. A felzárkózás lassan halad, mivel az elmúlt pénzügyi évben (2022. július – 2023. június) a kinevezések csupán 44 százalékában volt nő a jelölt – foglalta össze friss nemzetközi kutatását az EY.

MTI
Címlapfotó: Werner Heiber from Pixabay

- H I R D E T É S -