Nőtt a kínai gazdasági aktivitás szeptemberben

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben gyorsult a kínai gazdaság teljesítménye szeptemberben mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltató szektorban – derül ki a nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adataiból, amelyeket a logisztikai információs központ (CLIC) összesített.

A CLIC feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a várt 50 pont helyett 50,2 pontra nőtt szeptemberben az augusztusi 49,7 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A kínai feldolgozóipari BMI tavaly szeptember óta januárban érte el első alkalommal az 50 pont feletti értéket, de áprilistól szeptemberig megint 50 pont alatt mozgott.

A szolgáltatóipari BMI, pontosabban a nem-feldolgozóipari BMI a becsült 51,5 pontnál magasabb, 51,7 pont lett az augusztusi 51 pont után. Ez a mutató négy hónap után szintén januárban lépte át először az 50 pontot és azóta folyamatosan e szint fölött áll.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett kompozit BMI 52 pontra emelkedett szeptemberben az augusztusi 51,3 pontról.

MTI
Címlapfotó: Pete Linforth from Pixabay

- H I R D E T É S -