Jövőre erősödik a számlázások digitalizációja az EU-n belül

Újabb mérföldkőhöz érkezhet a számlázás digitalizációja az Európai Unión belül; jövőre a számla befogadójának belegyezése nélkül is kibocsátható elektronikus számla, és változik az elektronikus számla kritériumainak meghatározása is – hívta fel a figyelmet Ozsvár Ferenc, a CNET IT Consulting Kft., a számlaRobot elektronikus számlafeldolgozó ügyvezetője az MTI-nek megküldött közleményben.

Emlékeztetett rá, az Európai Bizottság 2022 decemberében terjesztette elő az e-számlázással kapcsolatos javaslatcsomagját (ViDA). A tervezetben 2024-es céldátummal számoltak, de még zajlanak a tágallamok közötti egyeztetések. A jogszabály bevezetéséhez minden tagállam jóváhagyása szükséges, döntés a 2024-es határidő tartásáról vagy annak esetleges elhalasztásról az uniós pénzügyminiszterek decemberi 8-i tanácskozásán (ECOFIN) születhet.

A várhatóan 2024 január elsején életbe lépő uniós szabályozás több ponton is változást hoz majd. A termék vagy szolgáltatás nyújtók szabadon dönthetnek arról, hogy elektronikusan bocsátják ki a számlát, és ehhez nem szükséges a vevők belegyezése.

Változik az elektronikus számla kritériumainak meghatározása is. Jövőre csak az olyan számla minősül elektronikus számlának, amely lehetővé teszi az automatikus és elektronikus feldolgozást, strukturált elektronikus formában állítottak ki, továbbítottak és fogadtak be.

Az elektronikus számlán elhelyezett digitális aláírás, valamint a hozzá kapcsolódó ‘hash kód’ maradéktalanul biztosítja azt, hogy a számlán szereplő adatokat a későbbiekben se lehessen módosítani – emelte ki Ozsvár Ferenc.

A szakember szerint a vállalkozásoknak fel kell készülniük a nem papíralapú számlák befogadására, feldolgozására és tárolására, mert a javaslatcsomag azzal számol, hogy az e-számlázás 2028-től kötelezővé válik az Európai Unión belül.

A SzámlaRobot elektronikus számláfeldolgozó program a Magyar Közigazgatásfejlesztési Zrt. és a CNET IT Consulting Kft. közös fejlesztése. A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Magyar Közigazgatásfejlesztési Zrt. árbevétele 2022-ben 234,9 millió forintra nőtt az előző évi 203,8 millió forintról. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 26,8 millió forintról 19,8 millió forintra csökkent.

A CNET IT Consulting 2022-ben 28,3 millió forint árbevétel mellett 104 ezer forint veszteséget termelt, míg egy évvel korábban 28,0 millió forintos árbevételt és 1,2 millió forint nyereséggel zárt.

MTI
Címlapfotó: kalhh from Pixabay

- H I R D E T É S -