A verseny erősítésének fontos eleme a transzparencia növelése

A verseny erősítésének egyik fontos eleme a transzparencia növelése és ezt a célt szolgálja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közösen létrehozott Versenystatisztikai adatbázisa – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a jegybank és a GVH szerdai közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kifejtette, az elmúlt több mint két év “brutális” inflációs hulláma mögötti tényezők sora ismert: a háború, az energia- és a nyersanyagárak emelkedése mellett azonban megjelent egy korábban nem jellemző új elem, a vállalati árrések szélesedésével a “profithúzta” infláció.

Az MNB számításai szerint a tavaly év végi inflációs érték közel egyötöde volt párosítható a magasabb profitrátákhoz, az ágazatok széles körében.

A kormányzati intézkedések versenyt erősítő lépései és a jegybank antiinflációs intézkedéseinek együttes hatására csökkent az infláció az év eleji 25 százalék felletti szintről szeptemberre 12,2 százalékra és várhatóan 7-8 százalék közé az év végére – mondta.

A cél, hogy a folyamat jövőre is folytatódjon és ehhez fegyelmezett monetáris politikai környezetre és a verseny további erősítésére van szükség – emelte ki Virág Barnabás.

Hangsúlyozta: a verseny erősítése kulcseleme az infláció elleni harcnak, és a versenyképesség erősítésének, amely a javuló termelékenység révén erőteljes és fenntartható növekedést eredményez – húzta alá.

A Versenystatisztikai adatbázis a transzparenciát segíti azzal, hogy gazdasági ágazatok széles körében összehasonlíthatóvá teszi az adatokat, így egyes szektorokban megismerhetővé válik a vállalatok árazási magatartása, a verseny és a versenyképesség kapcsolata – fogalmazott Virág Barnabás, hozzátéve, hogy az adatsor támogatja az adatvezérelt gazdaságpolitikai döntéseket is.

Bak László, a GVH általános elnökhelyettese elmondta: régi adósságát törlesztette a versenyhivatal a 2003 és 2021 közötti időszakot lefedő adatbázis frissítésével, amelynek módszertani bázisát még az Ecostat kutatóintézettel együtt 2008-ban hozták létre.

A Versenystatisztikai adatbázis a gazdasági háttérfolyamatok feltérképezésében nagyon fontos szerepet jászhat, azonban nem célja a versenyfelügyeleti vagy egyéb GVH eljárások közvetlen támogatása, sem pedig versenyfelügyeleti értelemben vett érintett piacok jellemzése – fűzte hozzá.

Ugyanakkor fontos információkkal szolgálhat a piac alakulásáról, a piaci koncentráció időbeli változásairól. A fúzió kontroll alá eső ügyekben, ágazati vizsgálatokban, piacelemzésekben kifejezetten értékes adatokat biztosíthat – mondta.

Az adatbázis a tudományos és kutatói munkához is hozzájárul és nemzetközi összehasonlításokat is lehetővé tesz.

Elmondta: az adatbázis támogatja a versenyhivatalt egy jelenleg is zajló munkájában, amelyben azt vizsgálják, hogy egyes iparágak felépítése mennyiben kedvez a kartellek kialakulásában és ez segíti a felderítő munkát.

A Versenystatisztikai adatbázis elérhető a GVH és az MNB honlapján.

MTI
Címlapfotó: Jim De Ramos from pexels

- H I R D E T É S -