Csökkent az amerikai fogyasztói hangulatindex novemberben

A vártnál jobban csökkent a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe novemberben.

A pénteken ismertetett előzetes adatok szerint a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe 60,4 pontra, hathavi mélypontra csökkent az októberi 63,8 pontról. Az elemzői becslések átlag 63,7 pont volt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az októberi 59,3 pontról 56,9 pontra, hathavi mélypontra csökkent a várt 59,5 pont helyett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutatóé 70,6 pontról 65,7 pontra, ugyancsak hathavi mélypontra gyengült, elmaradva a becsült 69,5 ponttól.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 4,2 százalékról 4,4 százalékra, héthavi csúcsra emelkedett, jelentősen meghaladva a világjárványt megelőző két év 2,3-3,0 százalék közötti értékeit. Az ötéves inflációs várakozás 3,0 százalékról 3,2 százalékra, 2011 márciusa óta a legmagasabbra emelkedett.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás várható alakulásának.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonon.

A végleges adatokat november 22-én ismertetik.

MTI
Címlapfotó: Karolina Grabowska from pexels

- H I R D E T É S -