Javult a németországi és az euróövezeti gazdasági hangulatindex

A ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe egyaránt jelentősen javult novemberben.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) kedden azt közölte, hogy a németországi gazdasági hangulatindex (economic sentiment index, ESI) plusz 9,8 pontra javult novemberben, így március óta a legmagasabb szintre emelkedett az októberi mínusz 1,1 pontról, ezzel április óta először került újra pozitív tartományba. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé javuló mutató, plusz 5,0 pont szerepelt novemberre.

A mutató az idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta, azonban májusban ismét negatívra váltott.

A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális gazdasági helyzetről minimálisan változott, a mutatószám mínusz 79,8 pontra erősödött az októberi mínusz 79,9 pontról az elemzők által várt mínusz 76,9 pont helyett.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója plusz 13,8 pontra, február óta a legmagasabbra ugrott novemberben, miután egy hónappal korábban, októberben április óta először került pozitív tartományba és plusz 2,3 pontra javult a szeptemberi mínusz 8,9 pontról. Elemzői várakozások átlagában 6,1 pontos novemberi euróövezeti adat szerepelt. Eközben a jelenlegi gazdasági helyzet euróövezeti mutatója 9,4 ponttal mínusz 61,8 pontra csökkent, az inflációs várakozások indikátora pedig 4,8 ponttal mínusz 72,7 pontra emelkedett.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.

MTI
Címlapfotó: Brigitte Werner from Pixabay

- H I R D E T É S -