Folyamatosan növekszik a felelős befektetésekbe áramló tőke

Folyamatosan növekszik a felelős befektetésekbe áramló tőke; a fenntarthatósági (ESG) szempontokra fókuszáló alapokban tartott vagyon 2020 óta négyszeresére nőtt, és globálisan már a teljes kezelt vagyon 17 százalékát, az európainak több mint a felét teszi ki – közölte az Amundi alapkezelő.

Az európai és a határon átnyúló alapokból tavaly 84 milliárd euró áramlott ki, és hasonló nagyságú tőkekivonás volt jellemző a felelős alapoknál. Ezzel szemben a legmagasabb szintű integrációt alkalmazó fenntartható befektetési alapok közel 33 milliárd eurót gyűjtöttek 2023 január és november között – közölték.

Tavaly a főbb ESG-indexek a 2022-es visszaesés után visszatértek a pozitív tartományba. Európa, az Egyesült Államok és a globális indexek mindegyike jelentősen felülteljesített, csak a feltörekvő országok ESG-indexei teljesítették alul az alapindexüket.

Tízéves távlatban az MSCI World SRI index, amely a magas ESG minősítéssel rendelkező vállalatok teljesítményét tükrözi, évi 10,1 százalékos hozamot ért el, szemben a standard index évi 9,2 százalékos eredményével 2014 és 2023 között.

Az Amundi várakozásai szerint az idei év a felelős befektetések felgyorsulását hozhatja, mivel mind a három vezető gazdasági régióban jelentős forrásokat szánnak a zöld átmenetre.

Az amerikai inflációcsökkentő törvény (IRA) 400 milliárd dollárt szabadított fel a zöld technológiák ösztönzésére, az Európai Unió hasonló célra és az energiafüggetlenségre 300 milliárd eurót szán, miként a “Made in China 2025” és a 14. ötéves terv is a zöld innovációt helyezte a kínai iparpolitika középpontjába.

A közlemény szerint az EU fenntartható pénzügyi cselekvési terve az átláthatóság és a normák javításával átalakította az európai fenntartható alapok környezetét, és hatása túlmutat Európán, mivel a szabályozó hatóságok világszerte figyelembe veszik, és könnyen referenciává válhat.

Vincent Mortier, az Amundi befektetési igazgatója arra számít, hogy 2024-től a tematikus és az “impact” (a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló) befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Elodie Laugel, az Amundi felelős befektetési igazgatója szerint a zöld átállás lassulása hatalmas környezeti, pénzügyi és gazdasági költségeket vonhat maga után, miközben a stabil és rendezett zöld átmenet nagy lehetőségekkel kecsegtet.

 

MTI
Címlapfotó: nattanan23 from Pixabay

- H I R D E T É S -