A sikeres zöld energiaátmenet feltétele a versenyképesség

Közös nyilatkozatban figyelmeztetnek az európai ipar vezetői arra, hogy a sikeres zöld energiaátmenet feltétele a versenyképesség – hívta fel a figyelmet a Magyar Vegyipari Szövetség (MAVESZ) és a Mol-csoport közös közleményében.

Kiemelték, hogy csaknem 20 iparág 73 vezetője adott át közös nyilatkozatot Alexander De Croo belga miniszterelnöknek és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének az antwerpeni ipari csúcstalálkozót követően. A vezető ipari szereplők egyetértenek abban, hogy a zöld energiaátmenet akkor lehet hatékony és sikeres, ha Európa versenyképessége is megmarad, amelyhez az iparfejlesztést támogató ösztönzőkre és jogszabályi környezetre van szükség.

Azt írták, az Antwerpeni nyilatkozat előkészítésében tevékeny részt vállalt a MAVESZ, amely támogatja is annak tartalmát, a dokumentumhoz aláíróként a Mol-csoport is csatlakozott. A nyilatkozat 10 konkrét intézkedést vázol fel, köztük az uniós ipari megállapodás stratégiai integrációját, a jogszabályok ésszerűsítését és az állami támogatási keretrendszer egyszerűsítését. Az aláírók emellett felszólítják a döntéshozókat: segítsék az európai ipart, hogy megőrizhesse globális versenyképességét.

A közleményben Szabó Csaba, a MAVESZ igazgatója kifejtette, fenntarthatósági és gazdaságfejlesztési szempontból is elsődleges fontosságú, hogy a kulcsiparágak – közöttük a vegyipar – megőrizzék és tovább növeljék versenyképességüket. Mindent meg kell tenni azért, hogy az Európai Unió vezetői felismerjék: a vezető ipari szereplőkre partnerként és nem problémaként kell tekinteni, hiszen innovatív megoldásaikkal éppen ezek azok, amelyek érdemben elő tudják mozdítani a zöld energiaátmenet ügyét.

Szabó Gabriel, a Mol-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója a közleményben hangsúlyozta, a Mol-csoport elkötelezett amellett, hogy meghatározó szereplője legyen a kelet-közép-európai régió körforgásos gazdaságának, és beruházásaival felgyorsítsa a zöld energiaátmenetet. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy olyan szabályozási környezetben működhessen, amely ösztönzője és nem gátja a versenyképességük erősítésének. “Kiállunk az európai ipar vezető vállalataival közösen kiadott nyilatkozat mellett, mert meggyőződésünk, hogy a termelés visszaesését és a jelenlegi versenyhátrányt széleskörű iparági és szabályozói együttműködéssel lehet megfelelően kezelni” – hangsúlyozta Szabó Gabriel, aki a közleményben egyúttal jelezte, félő, hogy a jelenlegi szabályozási környezet, a magas energiaárak és az adminisztratív terhek miatt az energiaintenzív iparágak elhagyják Európát.

 

MTI
Címlapfotó: 0fjd125gk87 from Pixabay

- H I R D E T É S -