MLBKT: Újbóli bővülés márciusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 52,3.

  • A korábbi március havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,4) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (55,5).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többnyire emelkedtek. A részindexek többsége a bővülési tartományban áll.
  • A foglalkoztatottság index 0,2 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, értéke ismét enyhe zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban nőtt (49,2).

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)


A Beszerzési Menedzser Index márciusban

Márciusban a válaszadók az előző hónaphoz képest enyhe bővülésről számoltak be.
A februári mérsékelt fellendülést követően ebben a hónapban ismét bővülést figyelhetünk meg, a BMI index ismét 2,2 százalékponttal 50,0 feletti értéken áll. Az indexek többségében emelkedtek, hét index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, bár az indexérték 1,3 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,0 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest.
A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,2 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 0,2 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index értéke 3,2 százalékponttal csökkent februárhoz képest. A külpiaci mutatók közül az import indexe 2,9 százalékponttal, az exporté 3,0 százalékponttal emelkedett. A beszerzési árak épphogy emelkedtek, az index értéke 6,1 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest.
A beszerzési mennyiség index 5,5 pontot esett vissza.
A késztermékkészletek indexe 6,5 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2024 márciusi BMI index megegyezik a februári (52,3) értékkel. A március átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a márciusi értékeké 52,4). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a tizenegyedik legalacsonyabb e havi érték.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a tizedik legmagasabb e havi érték.

Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi márciusban. 1995 óta ez a tizenharmadik legmagasabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe nőtt februárhoz képest.
Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a kilencedik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50,0 pont alatt áll és ezzel zsugorodást mutat. Az e havi indexérték a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index nőtt, de ebben a hónapban is zsugorodást mutat. Az indexérték a tizenegyedik legalacsonyabb e havi érték.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent februárhoz képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a tizedik legalacsonyabb e havi adat.
  • A beszerzési árak esetében az e havi index nőtt, az indexérték összességében az árak enyhe emelkedését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva az ötödik legalacsonyabb e havi érték.
  • A késztermékkészletek indexe márciusban magasabb az előző hónaphoz képest, értéke a készletszint változatlanságára utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a tizenkettedik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben és 2022-ben is tízet, 2023-ban ismét hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az exportindex és importindex is 50,0 pont felett áll. Az indexértékek mozgásában az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban is folytatódott.
  • Ebben a hónapban kesztyűk, szénacél lemez és üveg kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagokból, elektronikai termékekből, melegen hengerelt acéllemezből, polipropilén szűrőből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről citromsav, ezüstanyagok, granulátumok és műanyag kapcsán számoltak be válaszadóink.

 

MLBKT

- H I R D E T É S -