MLBKT: Visszafogott bővülést mutat májusban a BMI

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 51,8.

 A korábbi május havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,5) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (54,1).

 • A felmérésben vizsgált részindexek többségében csökkentek. A részindexek nagyobb része a zsugorodási tartományban áll.
 • A foglalkoztatottság index 0,4 százalékponttal alacsonyabb ebben a hónapban, értéke ismét enyhe zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami e a hónapban csökkent (49,1).

Történeti áttekintés

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

 

A Beszerzési Menedzser Index májusban

Májusban a válaszadók az előző hónaphoz képest lassú bővülésről számoltak be.
Az áprilisi mérsékelt bővülést követően ebben a hónapban lassabb ütemű növekedést figyelhetünk meg, a BMI index változatlan maradt, jelenleg 50,0 feletti értéken áll.
Az indexek többségében csökkentek, négy index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 2,7 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, ám az e havi indexérték 0,5 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.
A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,4 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 2,1 százalékponttal esett vissza.
A vásárolt készletek index értéke 2,3 százalékponttal csökkent áprilishoz képest. A külpiaci mutatók közül az import indexe 2,8 százalékponttal esett vissza, az exporté 4,9 százalékponttal zuhant vissza. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 4,8 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 1,7 pontot csökkent. A késztermékkészletek indexe 1,5 százalékponttal csökkent. A 2024 májusi BMI index nem változott az áprilisi (51,8) értékhez képest. Május átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a májusi értékeké 52,5). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a kilencedik legalacsonyabb e havi érték.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a nyolcadik legalacsonyabb e havi érték.

Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi májusban. 1995 óta ez a tizenkettedik legalacsonyabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe csökkent áprilishoz képest. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei az hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index csökkent, értéke ismét 50,0 pont felett áll, ezzel bővülést mutat. Az e havi indexérték a kilencedik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent és ebben a hónapban is zsugorodást mutat. Az indexérték a tizennegyedik legalacsonyabb e havi érték.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei 

 • A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilishoz képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a tizedik legalacsonyabb e havi adat.
 • A beszerzési árak esetében az e havi index nőtt, az indexérték összességében az árak erős emelkedését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legmagasabb e havi érték.
 • A késztermékkészletek indexe májusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke a készletszint csökkenésére utal.
  A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alatti tekinthető, ez a tizenkettedik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben és 2022-ben is tízet, 2023-ban ismét hatot.
 • A külpiaci mutatók közül az exportindex 50,0 és az importindex is 50,0 alatt áll, zsugorodási tartományban.
  Az indexértékek mozgásában az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban és a 2024-es év elején is folytatódott.
 • Ebben a hónapban acél, csavarok, csomagolóanyagok, élőcsirke, lemezek, nemes- és színesfémek, valamint papír kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alumíniumfóliából, fémalkatrészekből, papírból, polietilén granulátumból, salátafélékből és szilikonból. Jelentősebb árcsökkenésről kakaópor, festék és egyes műanyagok kapcsán számoltak be válaszadóink.

 

MLBKT

- H I R D E T É S -