Nem mindegy, hogy borravaló vagy szervizdíj

Gyakran nagy bizonytalanság övezi, hogy a mára szinte mindenhol alkalmazott szervizdíj megegyezik-e a borravaló fogalmával, illetve felszámítása esetén kell-e, illik-e további borravalót is adni. A fizetési módok között számos különbség van, a többi között az adózás módjában és az önkéntes jellegében is. A nemzeti versenyhatóság azt javasolja a fogyasztóknak, hogy gondolják végig kit kívánnak díjazni borravalójukkal, és ennek megfelelően döntsenek.

Egyre gyakrabban találkozni az éttermek étlapjain feltüntetett szervizdíjakkal. A fogyasztóban számos kérdés felmerülhet az extra tétel kapcsán. Megegyezik-e borravalóval? Kötelező kifizetni? Ha a szervizdíjat már felszámították, akkor adott esetben szükséges-e még borravalót is adni?

A szervizdíj, avagy ritkábban alkalmazott nevén felszolgálási díj, a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, melyet kizárólag a dolgozók bérére fordíthat. Ez az extra díj nem csak az adott felszolgálót illeti meg, hanem valamennyi ott dolgozó személy részesül belőle előre meghatározott mértékben. A szervizdíj mértékét a vendéglátóhely szabadon határozhatja meg, azonban köteles feltüntetni az étlapon, és egyéb tájékoztatási felületeken. A szervizdíj megfizetése nem opcionális, a fogyasztónak azt meg kell fizetnie. Előnye, hogy kedvezményes adózásából fakadóan nagy mértékben hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez.
borravaló ezzel szemben egy önkéntesen adható juttatás, melynek mértékét a fogyasztó határozza meg. A vendég így kifejezheti elismerését és köszönetét a felszolgáló munkája iránt. Nagyon fontos azonban, hogy a borravaló milyen módon kerül kifizetésre, mivel ez annak adózására is kihat, és akár ahhoz is vezethet, hogy abból a felszolgáló nem részesül.
A teljes cikk a Trademagazin oldalán olvasható.
Címlapfotó: LuckyLife11 from Pixabay

- H I R D E T É S -