Munkaerőpiaci helyzetjelentés – 2010. első félév

A Workania internetes állásportál legutóbbi kutatásában a munkaerőpiac változásait vizsgálta az álláskeresők és a megjelenő hirdetések tükrében. A 2010-es év első félévében aktív álláskeresők és a meghirdetett állásajánlatok számát hasonlították össze az előző év azonos időszakának adataival.

Az eredmények alapján a munkaerő kereslet válság utáni enyhe növekedésére következtethetünk, ugyanis 6,1%-kal több volt az álláshirdetések száma ez év első félévében, mint egy évvel korábban. A honlap adatai szerint ugyanakkor az álláskeresők száma is 18,8%-kal nőtt.

Érdekes eredményeket mutat azonban a különböző szektorok, illetve munkaköri kategóriák szerinti összehasonlítás, néhány esetben ugyanis jelentős volt a visszaesés.

A felmérés eredményei alapján a technika és fejlesztés területéhez kapcsolódó álláshirdetések mennyisége esett vissza legnagyobb mértékben az előző évhez képest: 57% volt a csökkenés. Szintén jelentős mértékben, 52,5%-kal csökkent a telekommunikációhoz kapcsolódó meghirdetett állások száma, ugyanezen a területen az álláskeresők száma 23%-kal nőtt. Az építőipar, ingatlan kategóriában negyedével kevesebb volt az álláshirdetés, mint egy évvel korábban, az elhelyezkedni szándékozók száma pedig 17%-kal nőtt. 23%-kal volt kevesebb 2010. első félévében a közgazdaságtan, pénzügy, könyvelés területéhez kapcsolódó álláshirdetések, 8%-kal nőtt azok száma, akik ezen a területen kerestek új álláslehetőséget. Az iskolaügy, oktatás, tudomány és kutatás területén 21%-kal csökkent az álláshirdetések száma 2010. első felében.

A legnagyobb mértékkel, 37%-kal az állami- és közszféra területén nőtt az álláskeresők száma.

Voltak olyan szektorok, ahol jelentős mértékben nőtt az álláshirdetések száma is:

58%-kal nőtt a bankszektorhoz kapcsolódó meghirdetett állások száma, a biztosítási szektorban pedig 61%-kal volt több az álláshirdetés. 42%-kal nőtt az értékesítéshez kapcsolódó munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 2009 első félévéhez képest, az álláskeresők száma pedig 14%-kal nőtt e területen. 17%-kal több álláshirdetés volt a gépiparban, mint egy évvel ezelőtt, az álláskeresők száma azonban csak 4%-kal nőtt a korábbi időszakhoz képest. Az autóipar területén 38%-kal nőtt a meghirdetett állások mennyisége, 12%-kal nőtt az itt elhelyezkedni szándékozók száma is.

A Workania.hu megvizsgálta a munkakörök szervezetbeli szintje szerinti változásokat is:

Azonos mértékben, 24%-kal nőtt az álláshirdetések és az álláskeresők száma is a segédmunkások esetében. A szolgáltatási alkalmazottakra vonatkozó hirdetések száma 32,5%-kal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, az e területen állást keresők száma pedig 20%-kal. A műszaki végzettségű beosztott munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 7%-kal nőtt, az ilyen végzettségű beosztott munkakört keresők száma 12%-kal nőtt. A szakképzett, de nem műszaki végzettségű beosztott munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 3%-kal nőtt, az ilyen munkakört keresők száma 14%-kal. 34,5%-kal volt több a középvezetői munkakörökre vonatkozó hirdetések száma, az ilyen munkakörre pályázók száma pedig 17%-kal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Végezetül, a meghirdetett felsővezetői pozíciók száma 7%-kal nőtt, ezekre az állásokra pályázók 2%-kal kevesebben voltak idén, mint 2009 első felében.